Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Gemeenschap van de heiligen.

Wie de strijd opgeeft berokkent schade aan de Kerk, aan haar bovennatuurlijke werkzaamheid, aan zijn broeders en zusters, aan alle zielen.

Ga eens na of je niet wat meer liefde voor God kunt leggen in je geestelijke strijd. Ik bid voor jou… en voor allen. Doe jij hetzelfde.

Je zei me: “Ik voel me absoluut niet in staat om vooruit te gaan, en ook niet om de hemel te bereiken zonder een wonder van de genade; zo slecht is het met mij gesteld. Ik ben koud en, erger nog, onverschillig, net alsof ik 'mijn geval' bekijk en het me niets kan schelen wat ik zie. Zullen deze dagen nutteloos zijn?

En toch: mijn Moeder is mijn Moeder, en Jezus - zal ik het durven zeggen? - is mijn Jezus! En er zijn heilige zielen die op dit moment voor mij bidden.”

Ga aan de hand van je Moeder verder, antwoordde ik, en 'durf' Jezus te zeggen dat Hij van jou is. In zijn goedheid zal Hij licht en helderheid geven aan je ziel.

Onze vriend bad voor een priester die uit haat tegen het geloof gevangen was genomen. Het was een mooi gebed dat jij ook vaak zou moeten herhalen: “Mijn God, troost hem, want hij wordt vervolgd vanwege U. Hoevelen lijden er niet, omdat zij U dienen!”

Wat een blijdschap geeft de gemeenschap van de heiligen!

De inzet voor onze persoonlijke heiligheid werkt door op de heiligheid van vele anderen; op die van de hele Kerk van God.

Ondanks je slechte neigingen ben je verantwoordelijk voor de heiligheid, de christelijk levenswijze en de doeltreffendheid van de anderen.

Je staat niet los van je omgeving. Als jij stopt zullen vele anderen geremd worden of schade oplopen!

Houd altijd in gedachten dat je, op ieder moment van de dag, meewerkt aan de geestelijke en menselijke vorming van de mensen om je heen en van alle andere zielen, zo ver reikt de gezegende gemeenschap van de heiligen: bij je werk en ontspanning, als ze je blij of bezorgd zien, als je bij je werk of midden op straat bidt als een kind van God en je innerlijke rust te merken is, als ze zien dat je geleden hebt - dat je gehuild hebt - en glimlacht.