Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Kleine dingen .

Doe moeite om op ieder moment te beantwoorden aan wat God van je vraagt. Heb de wil om Hem te beminnen met daden. Het zal om kleinigheden gaan, maar laat die nooit achterwege.

Overtuig de mensen ervan heldhaftig te zijn en de kleine dingen van iedere dag tot in de perfectie te doen, alsof het heil van de wereld van elk van deze kleinigheden zou afhangen.

Al deze vertroostingen van de Heer. Zal het zijn opdat ik er alert op ben Hem in het kleine te dienen, zodat ik Hem ook in het grote kan dienen?

Voornemen: met de kleinste kleinigheden van het dagelijks leven wil ik Jezus een plezier doen.

Je bent ervan overtuigd dat God je duidelijk liet zien dat je terug moet grijpen op de kinderlijke details van het innerlijk leven dat je vroeger had; en dat je maandenlang, misschien zelfs jarenlang, zult moeten volharden in heroïsche kleinigheden (waarbij het gevoel, dat vaak koud blijft voor het goede, niet meetelt), wellicht in dorheid, maar vastbesloten dit uit liefde te doen.

Ga eens na hoe je je gedraagt. Je zult zien dat je vol fouten zit die schadelijk zijn voor jezelf en misschien ook voor de mensen om je heen.

Denk eraan, mijn kind, dat bacteriën niet minder gevaarlijk zijn dan roofdieren. Jij kweekt je fouten en vergissingen als bacteriën in een laboratorium, door je gebrek aan nederigheid, aan geest van gebed, aan plichtsgetrouwheid, aan zelfkennis… Vervolgens besmetten deze infectiehaarden je omgeving.

Je hebt een grondig dagelijks gewetensonderzoek nodig, om werkelijk spijt te krijgen over je gebreken, je nalatigheden en je zonden en om concrete voornemens te kunnen maken om jezelf te beteren.

Een paar dagen grote verstervingen doen en dan weer een paar dagen niets, dat is geen geest van boetvaardigheid.

De geest van boetvaardigheid betekent dat iemand zich elke dag weet te overwinnen, door grote en kleine dingen op te offeren uit liefde, en zonder het te laten merken.

Verlang je vurig, met een goddelijke dwaasheid, dat de mensen de Liefde van God leren kennen? Neem dan verstervingen op in je dagelijks leven, bid, doe je plichten en overwin jezelf in veel kleinigheden.

In modico fidelis, trouw in het kleine…! Dat is jouw taak, mijn kind. Je moet de zielen niet alleen redden, je moet ze ook heiligen door dag in dag uit, aan ieder ogenblik - hoe onbeduidend het ook mag lijken - een klank van eeuwigheid te geven.

Verwijzingen naar de H. Schrift