Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Kleine dingen  → grootmaken uit liefde.

Iemand die liefheeft ontgaat zelfs het kleinste detail niet. Dat heb ik bij heel veel mensen gezien. Deze kleine dingen zijn iets heel groots: Liefde!

“Liefde bestaat niet uit mooie woorden, maar uit daden.” Daden en nog eens daden! Een voornemen: ik zal U heel vaak blijven zeggen dat ik van U houd - hoe vaak heb ik dat vandaag al niet gedaan! -, maar vooral wil ik, met de hulp van uw genade, door mijn doen en laten, door de kleine dingen van elke dag - met zwijgende veelzeggendheid - mijn liefde voor U uiten!

Ook op dagen die als zand door je vingers lijken te glijden is er, door het proza van de duizenden kleine dagelijkse beslommeringen, meer dan genoeg poëzie om het Kruis te vinden; een Kruis zonder ophef.

Ook bij de kleine, dagelijks terugkerende dingen gaat het erom aan de genade te beantwoorden. Ze kunnen onbelangrijk lijken, maar zij hebben de grootheid van de Liefde in zich.

Laten we de kleinigheden, de onbeduidende en de grote tegenslagen die we te dragen hebben, verbinden met het lijden van de Heer die zich voor ons opoffert. Hij is het enige slachtoffer! De waarde van deze kleinigheden zal daardoor stijgen, we zullen een schat verzamelen en het Kruis van Christus graag en zonder enige reserve op ons nemen.

Verdriet wordt zo snel overwonnen en niets of niemand kan ons de blijdschap en de vrede nog ontnemen.

Uit de volgende kenmerken blijkt de ongeëvenaarde goedheid van onze heilige Moeder Maria: een liefde die tot het uiterste ging, die de goddelijke wil met zorg vervulde, zichzelf volledig vergat en tevreden was dáár te zijn waar God haar wilde.

Daarom is zelfs haar kleinste gebaar niet zonder betekenis. Leer daarvan.

Het apostolaat is een duidelijke uiting van geestelijk leven. Het is als een gestage vleugelslag die elk groot of klein onderdeel van de dag op een bovennatuurlijk plan brengt, door liefde tot God in alles te leggen.