Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Overgave.

Vol vuur vraag je: wat moet ik doen om mijn liefde voor God vast te houden en te laten groeien?

Mijn kind, doe afstand van de oude mens. Doe ook afstand van dingen die op zich goed zijn, maar die je zelfverloochening in de weg staan… Zeg Hem steeds met concrete feiten: “Hier ben ik, Heer, bereid om te doen wat U maar wilt.”

Als je met de Heer spreekt, zul je misschien denken dat je alleen maar onbelangrijke dingen te zeggen hebt. Vraag Hem dan om een grotere overgave, om een resolutere inzet op de weg naar de christelijke volmaaktheid. Vraag Hem dat Hij je vuriger maakt!

Maak opnieuw het vaste voornemen om - op ieder moment en in alle omstandigheden - met een 'actuele vrijwilligheid' een christelijk leven te leiden.

Dit is de waarheid over de christen: overgave en liefde - liefde tot God en, omwille van Hem, tot de naaste -, gebaseerd op het offer.

Mijn Jezus, alles wat van mij is, is van U. Wat van U is hebt U aan mij toevertrouwd, en dat laat ik weer in uw handen.

Wij leven niet voor de wereld of voor onze eer. Wij leven voor de eer van God, de glorie van God, de dienst aan God. Dát moet onze drijfveer zijn!

Sinds de Heer de Kerk stichtte heeft zij voortdurend onder vervolging geleden. Misschien waren de vervolgingen in andere tijden openlijker en worden ze nu vaak in het verborgene opgezet; maar zowel vandaag als gisteren blijft men de Kerk bestrijden.

Daarom moeten we de plicht voelen om elke dag als serieuze katholieken te leven!

Hier heb je een recept voor je dagelijks leven: “Ik wil er niet eens aan denken dat ik besta. Ik ben niet met mijn eigen dingen bezig, want daar heb ik geen tijd voor.”

Werken en dienen!

Uit de volgende kenmerken blijkt de ongeëvenaarde goedheid van onze heilige Moeder Maria: een liefde die tot het uiterste ging, die de goddelijke wil met zorg vervulde, zichzelf volledig vergat en tevreden was dáár te zijn waar God haar wilde.

Daarom is zelfs haar kleinste gebaar niet zonder betekenis. Leer daarvan.

Schrik niet wanneer Jezus jou nog meer vraagt, zelfs als dit het aardse geluk van je naaste familie raakt. Wees er in bovennatuurlijk opzicht van overtuigd dat Hij ook het recht heeft om offers van je naasten te verlangen, opdat Hij verheerlijkt wordt.

Als ik hoor dat er mensen zijn die zich aan God hebben gegeven, maar er niet meer vurig naar streven heilig te worden, dan vrees ik dat dit - als het echt zo is - zal leiden tot de grote mislukking van hun leven.

Hoeveel goed en hoeveel kwaad kun je niet doen!

Goede dingen, als je nederig bent en je je met vreugde en offergeest weet te geven; goede dingen voor jezelf, voor je medemensen en voor onze Moeder de Kerk.

En hoeveel kwaad, als je je door je hoogmoed laat leiden.