Lijst van punten

Er zijn 4 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Vorming, geloofs- .

Je hebt innerlijk leven en leerstellige vorming nodig. Stel hoge eisen aan jezelf! Jij - christen - moet het zout der aarde zijn, het licht der wereld, want het is je plicht met een heilige durf het voorbeeld te geven.

De liefde van Christus moet jouw drijfveer zijn. Sinds je Hem gezegd hebt dat je Hem wilt volgen, heb je duidelijk ervaren dat je een andere Christus bent. Dat betekent dat je je niet afzondert van je omgeving - van je familie, vrienden en collega's -, net zoals het zout niet wordt gescheiden van het voedsel waaraan het smaak moet geven.

Bij je innerlijk leven en je vorming horen ook de vroomheid en het vermogen om te oordelen, wat een kind van God nodig heeft om alles met zijn actieve aanwezigheid te kruiden.

Vraag de Heer om altijd als 'waardevolle kruiden' voor het leven van de anderen te zijn.

Leef altijd en in alles met de Kerk mee! Je moet ervoor zorgen dat je de noodzakelijke geestelijke en leerstellige vorming krijgt die van jou een mens maakt met een zuiver oordeel in tijdelijke aangelegenheden, en snel en nederig in de bereidheid je te corrigeren als je merkt dat je je vergist hebt.

Het oprecht corrigeren van persoonlijke fouten is een heel menselijke en tevens een heel bovennatuurlijke manier om de persoonlijke vrijheid uit te oefenen.

Het is hard nodig het licht van Christus' leer te verbreiden.

Zorg voor een grondige religieuze vorming en voor duidelijke ideeën, zodat je de volheid van de christelijke boodschap aan anderen kunt doorgeven.

Verwacht geen bijzondere ingevingen van God. Hij heeft geen reden je die te geven, als je de concrete middelen bij de hand hebt: de studie, het werk.

De dwaling verduistert niet alleen het verstand, maar zij zaait ook tweedracht.

Daarentegen geldt: Veritas liberabit vos,de waarheid zal jullie vrijmaken van iedere vorm van groepjesgeest waardoor de liefde alleen maar wordt uitgehold.

Verwijzingen naar de H. Schrift