Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Onthechting → van de dingen van de wereld.

Mijn God, ik zie dat ik U nooit als mijn Verlosser zal accepteren, als ik U niet tegelijkertijd als mijn voorbeeld beschouw.

Geef mij, omdat U arm wilde zijn, liefde voor de heilige armoede. Ik neem me voor om - met de hulp van uw genade - arm te leven en arm te sterven, zelfs als ik over miljoenen zou beschikken.

Een hart dat op een ongeordende manier houdt van de dingen van de wereld zit als het ware vast aan een ketting, of aan een 'dun draadje', waardoor het niet kan opstijgen naar God.

Hecht je hart niet aan iets vergankelijks: volg Christus na die arm wilde zijn voor ons, en niets had om zijn hoofd op te laten rusten.

Vraag Hem dat je je, midden in de wereld, van alles los kunt maken en daarvoor geen uitvluchten zoekt.

Wie echt vanuit het geloof leeft, weet dat de materiële goederen hulpmiddelen zijn, en die zal hij edelmoedig en belangeloos gebruiken.

Vanzelfsprekend heb je materiële middelen nodig. Maar probeer er niet aan gehecht te zijn en vraag je altijd af hoe je ze in dienst van God en de mensen kunt gebruiken.

Wanneer onze goede en onontkoombare broeder de dood komt om jou de dienst te bewijzen je naar God te brengen, laat dan je vurig verlangen zijn aan niets van deze aarde vast te zitten!

Verwijzingen naar de H. Schrift