Lijst van punten

Er zijn 5 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Onthechting → van de dingen van de wereld.

Wij die ons aan God hebben toegewijd, zijn niets kwijtgeraakt.

Het doet pijn te constateren wat sommigen onder aalmoes verstaan: een paar centen of wat oude kleren. Ze schijnen het evangelie niet te hebben gelezen.

Wees niet àl te voorzichtig: help de mensen om voldoende geloof en kracht op te bouwen dat zij zich in dit leven edelmoedig kunnen onthechten aan datgene wat zij nodig hebben.

Leg de achterblijvers uit dat het niet erg edel is en niet erg elegant, ook vanuit een aards gezichtspunt, om daarmee tot het einde te wachten, wanneer ze niets meer met zich mee kùnnen nemen.

“Wie iets uitleent, krijgt het nooit meer terug; en krijgt hij het terug, dan is het niet meer het hele bedrag; en als het het hele bedrag is, dan krijgt hij het niet zó maar; en als hij het zó maar krijgt, heeft hij een doodsvijand gemaakt” (Spaans gezegde).

Dus?… Geef! Zonder berekening, en altijd omwille van God. Op die manier leef je, ook wat het menselijke betreft, dichter bij de mensen en draag je ertoe bij dat er minder ondankbaren zijn.

Velen voelen zich ongelukkig omdat ze juist teveel van alles hebben. - Christenen die zich werkelijk als kinderen van God gedragen, zullen ongemak te verduren hebben, en hitte, vermoeidheid, kou - Maar ze zullen nooit gebrek aan blijdschap hebben, want die dingen - alles! - worden verordend of toegelaten door Hem die de bron is van het ware geluk.

Deze niet goed onder woorden te brengen, aangename betovering van de wereld - die zo voortdurend aanwezig is. De bloemen langs de weg, je wordt aangetrokken door hun kleur en geur ; de vogels in de lucht, alle schepselen

Arme zoon van me!: gebruik je verstand eens. Als dat je nu eens niet zou boeien, wat voor offer zou je onze Heer dan kunnen aanbieden?