Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Gewetensonderzoek → geest van gewetensonderzoek.

Het geestelijk leven heeft een kleine en domme vijand die helaas zeer efficiënt is: de geringe inzet bij het gewetensonderzoek.

Denk rustig en zonder scrupules over je leven na. Vraag om vergeving en maak het vaste, concrete, duidelijk omlijnde voornemen om je in het een en ander te beteren: in wat je moeite kost, in wat je gewoonlijk niet doet zoals het hoort, en waarvan je heel goed weet dat het anders moet.

“Waakt en bidt, opdat ge niet op de bekoring ingaat…” Het is indrukwekkend te ervaren hoe men een goddelijke zaak kan opgeven voor een kortstondig bedrog!

Wat kan ik de vraag die een op God verliefd mens zich stelde, goed begrijpen: Heb ik een ontevreden gezicht getrokken? Was er iets in mij dat U, mijn Heer en mijn Liefde, pijn kan doen?

Vraag God, je Vader, dat Hij ons blijvend bewust maakt van de veeleisendheid van de liefde.

Onbenulligheden en futiliteiten waaraan ik niets heb en waarvan ik ook niets te verwachten heb, nemen mij meer in beslag dan God. Waar ben ik, wanneer ik niet bij God ben?

Je moet ervoor zorgen dat er, midden in de wereld, veel mensen zijn die God met heel hun hart beminnen.

Maak daarom de balans op: hoeveel mensen heb je geholpen deze Liefde te ontdekken?

Hartverscheurend is de - nog steeds actuele! - uitroep van Gods Zoon, die klaagt dat de oogst groot is maar dat er weinig arbeiders zijn.

Deze woorden uit de mond van Christus zijn ook voor jou bedoeld. Hoe heb je daarop gereageerd? Bid je ervoor dat Hij arbeiders stuurt om te oogsten? Doe je dat iedere dag?

Zie eerlijk onder ogen op welke manier je de Meester volgt. Bekijk of je overgave alleen formeel en droog is, met een geloof zonder warmte; of het je in de loop van de dag aan nederigheid, aan offergeest, aan inzet ontbreekt; of er bij jou alleen maar een façade is, of je aandacht besteedt aan de kleine eisen van elk ogenblik…, kortom: of het je wellicht ontbreekt aan Liefde.

Als dat zo is, moet het je niet verwonderen dat je niet doeltreffend bent. Doe er iets aan! Begin met de hulp van Onze Lieve Vrouw opnieuw.

Verwijzingen naar de H. Schrift