Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Edelmoedigheid → met God.

We moeten de Heer het offer van Abel brengen. Een offer van jong en zuiver vlees, het beste uit de kudde; van gezond en heilig vlees. Het offer van een hart dat slechts één liefde heeft: U, mijn God! Het offer van een verstand dat gevormd is door diepgaande studie en zich onderwerpt aan uw wijsheid. Het offer van een kinderlijke ziel die niets anders wil dan U aangenaam zijn.

Heer, aanvaard vanaf nu dit offer met zijn zoete geur.

We moeten leren onszelf te geven en voor Gods aanschijn te branden als het licht dat op de kandelaar wordt geplaatst, om te schijnen voor de mensen die in de duisternis verkeren; om te zijn als de godslampen bij het altaar die licht geven totdat ze tot de laatste druppel zijn opgebrand.

De Heer - de Meester van de Liefde - is een jaloerse minnaar die alles van ons vraagt, al onze liefde. Hij verwacht dat wij Hem alles geven wat wij hebben en de weg volgen die Hij voor ieder van ons aangeeft.

Jezus vraagt je te bidden… dat zie je duidelijk.

Maar jouw beantwoording is zo matig! Alles kost je erg veel moeite. Je bent net een klein kind dat te lui is om te leren lopen. Maar het is niet enkel luiheid: het is ook angst, gebrek aan edelmoedigheid.

Vol aspiratie riep de kunstenaar voor zijn doek uit: Heer, ik zou U achtendertig harten willen schilderen; achtendertig engelen die zich voortdurend uitsloven uit liefde tot U: achtendertig wondermooie borduursels aan uw hemel, achtendertig zonnen op uw mantel, achtendertig vuren, achtendertig liefdes, achtendertig dwaasheden, achtendertig vreugden…

Daarna erkende hij nederig: dat is mijn verbeeldend verlangen. De werkelijkheid is: achtendertig weinig geslaagde figuren die eerder een straf zijn voor het oog dan dat zij voldoening geven.

De Heer heeft ons medeverlossers met Hem willen maken.

Om ons te helpen zoiets wonderbaarlijks te begrijpen, heeft Hij de evangelisten ertoe aangezet veel grote wonderen op te tekenen. Hij had brood kunnen maken uit wat Hem maar voor handen kwam…, maar nee! Hij zocht de medewerking van een mens: Hij had een kind, een jonge jongen nodig, een paar stukken brood en wat vissen.

Hij heeft ons nodig, jou en mij. En Hij is God! Dat moet voor ons een uitdaging zijn om edelmoedig aan zijn genade te beantwoorden.