Lijst van punten

Er zijn 9 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Kerk → trouw en liefde voor de Kerk.

Jezus is ons voorbeeld. Laten we Hem navolgen!

Laten we Hem navolgen, door de heilige Kerk en de hele mensheid te dienen.

Je liefde en inzet voor de heilige Kerk kunnen niet bepaald worden door het meer of minder heilig zijn van de mensen die samen de Kerk vormen, ook al verlangen we vurig de christelijke volmaaktheid voor allen.

Je moet de Bruid van Christus, jouw Moeder, beminnen. Zij is zuiver en onbesmet en zal dat altijd blijven.

Voor de katholiek is er er maar één houding mogelijk: we moeten het gezag van de paus altijd verdedigen en altijd bereid zijn onze mening bij te stellen, om het onderricht van de Kerk te volgen.

“Dag in dag uit drukt mij de zorg voor al de gemeenten”, schreef de heilige Paulus. Die verzuchting van de apostel herinnert alle christenen - ook jou! - aan hun verantwoordelijkheid. We moeten alles wat wij zijn en kunnen met een liefdevolle trouw aan de voeten leggen van de Bruid van Jezus Christus, de heilige Kerk, ook al gaat dat ten koste van bezit, eer of leven.

Laat je niet afschrikken door het complot van stilzwijgen waarmee ze de Kerk monddood willen maken, en reageer in zoverre dat voor jou mogelijk is. Sommigen zorgen ervoor dat de stem van de Kerk niet gehoord wordt; anderen verhinderen dat men het voorbeeld ziet van degenen die haar verkondigen met hun leven; weer anderen wissen elk spoor van de goede leer uit… en zeer velen kunnen de Kerk niet verdragen.

Nogmaals, laat je niet afschrikken en word niet moe de verkondiger te zijn van wat de Kerk leert.

Word elke dag 'roomser'. Bemin die gezegende status die de kinderen van de ene en ware Kerk siert. Zo heeft Christus het gewild.

Ik zou willen - en daarvoor vraag ik je gebed - dat we ons in de heilige Kerk allemaal ledematen voelen van één enkel lichaam, zoals ons door de apostel wordt gevraagd; en dat we niet onverschillig zijn, maar volop meeleven met de vreugden, de zorgen en de verbreiding van onze Moeder, de éne, heilige, katholieke, apostolische en roomse Kerk.

Ik zou graag willen dat we ons met elkaar vereenzelvigen en allen één zijn in Christus.

Ik vraag de Heer dagelijks, met heel mijn hart, dat Hij ons de gave van talen geeft. Ik bedoel hiermee niet de kennis van verschillende talen, maar het vermogen om ons aan te passen aan de capaciteit van de toehoorders.

Het gaat er niet om “als een dwaas tot het volk te spreken, opdat het luistert”, maar om als een wijze, als een christen te spreken, op een manier die voor iedereen toegankelijk is.

Deze gave van talen vraag ik de Heer en zijn gezegende Moeder, voor al hun kinderen.

Als je naar het leven verlangt, naar een eeuwig leven en een eeuwig geluk, mag je het schip van onze Moeder de heilige Kerk niet verlaten. Kijk: als je het schip verlaat, kom je in de golven van de zee terecht, dan steven je op de dood af en verdrink je in de oceaan. Je bent dan niet langer bij Christus; je verliest zijn vriendschap die je uit eigen wil hebt aangenomen, toen je merkte dat Hij je die aanbood.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift