Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Kerk → trouw en liefde voor de Kerk.

We mogen geen fanatici zijn, zeiden ze me met een air van redelijkheid, toen het ging over vast-zijn in de leer van de Kerk.

Nadat ik hen had uitgelegd dat degene die in het bezit is van de waarheid geen fanaticus is, begrepen zij hun misvatting.

Wat je me schreef over trouw, vond ik heel goed slaan op veel van die momenten in de geschiedenis, waarvan de duivel het als zijn taak ziet om ze steeds opnieuw te laten gebeuren: “De hele dag heb ik in mijn hart, in mijn hoofd en op mijn lippen dit schietgebedje: Rome!”.

Nooit zal ik het eens kunnen zijn, noch op het gebied van de ascese, noch op juridisch gebied met hen die denken en leven alsof het dienen van de Kerk gelijk zou staan met het zich omhoog werken.

Je wordt pijnlijk getroffen als je ziet dat sommigen het spreken over het kruis van Christus slechts als een techniek gebruiken om op te klimmen en hoge posities te bereiken - En het zijn diezelfde personen die nergens iets goeds in kunnen zien, tenzij het met hun eigen bedoelingen strookt.

Reden te meer dat jij met zuivere bedoeling blijft volharden en dat je de Meester vraagt dat Hij je de kracht geeft om steeds te zeggen: Non mea voluntas sed tua fiat! - Heer, moge ik met liefde Uw heilige Wil doen!

Iedere dag moet je groeien in trouw aan de Kerk, de Paus, de Heilige Stoel - Met een liefde die steeds theologischer wordt!

Je hebt een groot verlangen om de Kerk lief te hebben: en wel des te meer naarmate degenen die haar zwart willen maken, zich roeren. - Dat vind ik heel logisch: de Kerk is immers je Moeder.

Zij die niet willen begrijpen dat het geloof dienstbaarheid aan de Kerk en aan de zielen vraagt, zullen vroeg of laat de zaken omkeren en ten slotte de Kerk en de zielen gebruiken voor hun persoonlijke doeleinden.

Het is te hopen, dat je nooit in de fout zult vervallen te denken dat een bepaalde houding die een of ander lid van de Kerk in zijn persoonlijk of openbaar leven aan de dag legt, verweten kan worden aan het Mystiek Lichaam van Christus.

En het is te hopen, dat je zelf ook geen aanleiding geeft, dat minder ontwikkelde mensen die fout begaan

Besef je nu hoe belangrijk het is dat je integer bent, dat je trouw bent!

Het lijkt tegenstrijdig, maar het komt niet zelden voor dat de mensen die zich kinderen van de Kerk noemen, juist diegenen zijn die de grootste verwarring zaaien.

Het stemde je tot nadenken toen je me hoorde zeggen: Ik wil het bloed hebben van mijn Moeder de Kerk; niet dat van Alexander de Grote, of van Karel de Grote, of van de zeven wijzen van het oude Griekenland

Soms vindt men onder katholieken mensen met weinig christelijke geest; althans, ze wekken die indruk bij degenen die op een gegeven ogenblik met hen te maken hebben.

Maar als je je zou ergeren aan die realiteit, zou je laten blijken dat je nog maar weinig begrijpt van de menselijke ellende - en van je eigen ellende. Bovendien is het niet rechtvaardig en ook niet loyaal om de zwakheden van die paar mensen aan te grijpen om kwaad te spreken over Christus en zijn Kerk.

“Zolang ze me maar niet dwingen tot zonde!” - Dit was het stevige commentaar van een arme man die door machtige vijanden bijna geruïneerd was in zijn persoonlijke leven en in zijn menselijke en christelijke ambities.

-Overdenk dit eens en leer er iets uit: zolang ze me maar geen kwaad laten doen!

Verwijzingen naar de H. Schrift