Lijst van punten

Er zijn 4 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Jezus Christus  → Allerheiligste Hart van Jezus.

Het Hart van Onze Lieve Heer is gevoeliger dan de harten van alle goede mensen samen. Als een goed (een gemiddeld goed) mens weet dat iemand van hem houdt, zonder daar iets voor terug te verwachten (hij bemint om te beminnen); en als hij ook weet dat de ander alleen maar wil dat deze liefde geaccepteerd wordt…, zal hij zonder aarzelen aan zo een belangeloze liefde beantwoorden.

Als de Geliefde zo machtig is dat Hij alles kan, dan ben ik ervan overtuigd dat Hij zich niet alleen overgeeft aan de trouwe liefde van het schepsel (ondanks de ellende van die arme ziel), maar het ook bovenmenselijke schoonheid, wetenschap en kracht zal geven, opdat Jezus zijn blik graag zal laten rusten op het arme hart van degene die Hem aanbidt.

Kind, bemin: bemin en hoop.

Begrip, echte liefde. Als je dat bereikt, zul je een groot hart hebben voor allen, zonder enig onderscheid te maken. Je zult, ook tegenover mensen die je slecht behandeld hebben, de raad van Jezus opvolgen: “Komt allen tot Mij die uitgeput zijt en onder lasten gebukt…, en Ik zal u rust en verlichting schenken.”

Jezus, moge de oceaan van uw liefde door mijn arme hart stromen, met golven die mij zuiveren en bevrijden van alle ellende… Stort de allerzuiverste en gloeiende wateren van uw Hart in het mijne. Als mijn verlangen U te beminnen verzadigd is, zal mijn hart breken - het zal sterven van Liefde! - doordat het niet méér liefde kan bevatten. De levendmakende, onweerstaanbare en vruchtbare watervallen van uw Liefde zullen zich dan in andere harten storten en ook die zullen de kracht van het goddelijke ervaren en geloven en liefhebben.

Pas op dat je niet verburgerlijkt! Want als je verburgerlijkt stoor je alleen maar, je wordt een last voor het apostolaat van de anderen en - wat erger is - je doet het Hart van Christus lijden!

Ga verder met je apostolaat, blijf je inspannen om je werk zo goed mogelijk te doen en verwaarloos je gebedsleven niet.

God zal de rest doen.

Verwijzingen naar de H. Schrift