Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Jezus Christus  → identificatie met Christus.

Denk vol dankbaarheid aan deze indrukwekkende woorden van de Heilige Geest: Elegit nos ante mundi constitutionem, Hij heeft ons uitverkoren vóór de schepping van de wereld, ut essemus sancti in conspectu eius, om heilig te zijn voor zijn aangezicht!

Heilig zijn is niet gemakkelijk, maar ook niet moeilijk. Heilig zijn is een goed christen zijn: lijken op Christus. Hoe meer iemand op Christus lijkt, hoe meer christen, hoe meer van Christus, hoe heiliger hij is.

En welke middelen hebben we? Dezelfde als de eerste gelovigen die Christus zelf gezien hebben, of Hem leerden kennen door woorden van de apostelen of van de evangelisten.

Als je echt een 'andere Christus' bent en je gedraagt als een kind van God, zul je alles in vuur en vlam zetten, wáár je ook bent. Christus raakt alle harten, Hij laat er niet één onberoerd.

Wij moeten allen ipse Christus worden, Christus zelf. Dit gelast de heilige Paulus ons in naam van God: Induimini Dominum Iesum Christum, bekleedt u met Jezus Christus.

Ieder van ons - jij ook! - moet eens bekijken hoe hij het kleed draagt waarover de apostel spreekt. Iedereen moet een heel persoonlijke, ononderbroken dialoog met de Heer voeren.

Beleef je christen-zijn met natuurlijkheid! Ik kan daar niet genoeg op aandringen: geef het beeld van Christus weer door je gedrag, zoals een gewone spiegel een beeld weergeeft zonder het te vervormen of om te zetten in een karikatuur. Als je even 'gewoon' bent als die spiegel, zul je het leven van Christus weerspiegelen, waardoor anderen het kunnen zien.

Je wilt in het voetspoor van Christus treden, je met zijn kleed bekleden, je met Jezus vereenzelvigen. Laat je geloof dan tot uiting komen in offers, in werken van dienstbaarheid, en zet alles wat daarvoor een belemmering is overboord.

Nog steeds aarzelend zei je me: Ik ervaar heel duidelijk periodes waarin de Heer meer van me vraagt!

Er schoot mij niets anders te binnen dan je het volgende in herinnering te brengen: Je hebt me verzekerd dat je je alleen maar met Hem wil vereenzelvigen. Waarom verzet je je dan?

Als wij Hem trouw zijn herhaalt het leven van Jezus zich op een of andere manier in ieder van ons, zowel innerlijk - in het proces van heilig worden - als uiterlijk in ons hele doen en laten.

Bedank Hem voor zijn goedheid.

Luister naar de gelijkenis die de heilige Johannes in zijn evangelie opneemt: Ego sum vitis, vos palmites, Ik ben de wijnstok, jullie de ranken.

In gedachten zie je de hele gelijkenis voor je. Je ziet dat een rank die van de stam is afgesneden nergens voor dient. Los van de wijnstok zal hij geen vruchten dragen, maar een droog stuk hout worden, dat door mens en dier wordt vertrapt, of in het vuur wordt gegooid…

Jij bent de rank. Trek daar je conclusies uit.

Ranken die verenigd zijn met de wijnstok brengen rijpe vruchten voort.

Wat moeten wij doen? Wij moeten door het Brood en het Woord heel verenigd zijn met Christus die onze wijnstok is… en Hem de hele dag liefdevolle dingen zeggen, zoals verliefde mensen doen.

Zeg rustig en bedachtzaam tegen de Meester: Heer, het enige wat ik wil is U dienen! Ik wil niet anders dan mijn plichten vervullen en U met een verliefd hart beminnen! Laat mij uw vastberaden stappen aan mijn zijde ervaren. Wees mijn enige steun.

Zeg het Hem bedachtzaam…, maar zég het Hem wel!

Kind, waar is de Christus die de mensen in je zoeken? In je hoogmoed? In je zucht aan anderen je wil op te leggen? In karaktertrekken die je niet wilt aanpakken? In die koppigheid…? Is Christus daar? Nee!!

Natuurlijk, je moet persoonlijkheid hebben, maar die moet wel steeds meer overeenkomen met die van Christus.

Heilige Jozef, onze Vader en Heer. Zeer kuise, allerzuiverste Jozef, U had het voorrecht het Kind Jezus in uw armen te nemen, het te verzorgen en te kussen. Leer ons met God om te gaan, zuiver te leven en maak ons waardig om een andere Christus te zijn.

Help ons de goddelijke - verborgen en lichtende - wegen van Christus te gaan en deze voor de mensen te openen en hun te zeggen dat zij, hier op aarde, de mogelijkheid hebben om voortdurend een onvermoede geestelijke kracht te ontplooien.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift