Lijst van punten

Er zijn 5 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Zonde → verdriet, herstel .

De zonden van het vlees moeten door het vlees uitgeboet worden: wees edelmoedig in je boetedoening.

We staan op de berg Calvarië waar Jezus gestorven is en we voelen de last van onze persoonlijke zonden. Met een bewuster en dieper berouw dan ooit maken we het vaste voornemen Hem nooit meer te beledigen.

Je bent tot een grote intimiteit met God gekomen, met de Heer die heel dicht bij je is en in het binnenste van je ziel woont. Maar… stel je alles in het werk om deze intimiteit verder te ontwikkelen en steeds dieper te maken? Vermijd je dat kleinigheden deze vriendschap kunnen verstoren?

Wees moedig! Aarzel niet te breken met alles, ook al is het nog zo klein, wat Degene die zoveel van je houdt bedroefd zou maken.

Aquae multae non potuerunt exstinguere caritatem, ook het onstuimigste water kan de liefde niet blussen!! Ik wil je twee interpretaties van deze woorden uit de Heilige Schrift geven. De ene: dat de vele zonden die je begaan hebt - en waar je echt berouw over hebt - je niet zullen verwijderen van de liefde van God. De andere: dat de stroom van onbegrip en tegenwerking die je misschien te verduren hebt, je niet mag afhouden van je apostolaat.

Bij het uitbreken van een gewelddadige vervolging, bad een priester: Jezus, moge elke heiligschennende brand het vuur van Liefde en eerherstel in mij aanwakkeren.

Verwijzingen naar de H. Schrift