Lijst van punten

Er zijn 5 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Zonde → gevecht tegen de zonde.

Schaam je er niet voor als je ontdekt dat je de fomes peccati, de neiging tot het kwaad, in je hart hebt. Dat zal je hele leven zo blijven; niemand is vrij van deze last.

Schaam je er niet voor, want de Heer die almachtig en barmhartig is, heeft ons de middelen gegeven om deze neiging tot het kwaad te overwinnen: de sacramenten, het gebedsleven, werk dat aan Hem wordt opgedragen.

Gebruik die middelen met volharding en wees bereid steeds weer opnieuw te beginnen, zonder de moed te verliezen.

Het moet je niet verwonderen als je in je leven de last voelt waarover de heilige Paulus spreekt: “In mijn handelen ontwaar ik een andere wet, die strijd voert met de wet van mijn rede.”

Herinner je dan dat je aan Christus toebehoort en neem je toevlucht tot de Moeder van God, die ook jouw Moeder is. Zij zullen je niet in de steek laten.

Als we merken dat onze blik vertroebeld is en onze ogen aan helderheid verliezen, moeten we het licht opzoeken. Christus heeft ons gezegd dat Hij het Licht van de wereld is en dat Hij gekomen is om de zieken te genezen.

Mocht de Heer toelaten dat je ziek wordt of valt, zorg er dan voor dat dit je niet van Christus verwijdert, maar je juist dichter bij Hem brengt!

Je weet heel goed dat je de vrede kwijtraakt door toe te geven op punten die je van de weg afleiden!

Neem het besluit om consequent te zijn en je verantwoordelijkheid te dragen.

Wij ervaren, net zoals de heilige Augustinus, dat ongeregelde begeerten ons naar beneden trekken. Tegelijkertijd ontdekken wij in ons hart grote, edele, zuivere verlangens. Er onstaat tweestrijd.

Als je, met de genade van de Heer, de ascetische middelen aanwendt, de aanwezigheid van God zoekt, verstervingen - en schrik niet: boete - doet, dan zul je vooruitgaan, vrede bezitten en de overwinning behalen.

Verwijzingen naar de H. Schrift