Lijst van punten

Er zijn 4 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Verantwoordelijkheid → in de eigen heiligheid .

Wees je bewust van de verantwoordelijkheid die je opdracht met zich meebrengt: de hele hemel kijkt toe!

Kind, arm ezeltje: als de Heer jouw vuile rug, die gewend is aan mest, vol liefde heeft schoongewassen en weer heeft doen glanzen, en als Hij je een satijnen zadel heeft opgelegd om je vervolgens te beladen met schitterende juwelen, vergeet dan niet, arm ezeltje, dat je in staat bent die zoete last door je eigen schuld op de grond te gooien…, maar dat je die in je eentje niet weer op je rug kunt nemen.

God heeft speciale rechten bij ons, zijn kinderen. Hij heeft er recht op dat wij, ondanks onze persoonlijke fouten, aan zijn liefde beantwoorden. Deze overtuiging geeft ons een verantwoordelijkheid waar we niet omheen kunnen, maar ook de zekerheid dat we instrumenten in de handen van God zijn. Hij rekent iedere dag weer op ons. Daarom horen we ons steeds weer in te spannen om Hem te dienen.

Het heilswerk van de Kerk is, elke dag opnieuw, als een groot geweven doek dat wij de Heer aanbieden, want wij - allen die gedoopt zijn - vormen samen de Kerk.

Met trouw en edelmoedigheid zal dat doek prachtig en perfect worden. Maar als de één hier een draadje los laat zitten en een ander daar, en weer een ander aan de achterkant van het doek…, hebben we in plaats van een mooi geweven doek een stuk stof dat aan flarden is.