Lijst van punten

Er zijn 5 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Verantwoordelijkheid → in de eigen heiligheid .

Vreselijk zal het oordeel zijn voor diegenen die precies de weg hebben gekend en die hem, na hem aan anderen te hebben geleerd en van hen te hebben geëist die te volgen, zelf niet hebben afgelegd.

God zal hen oordelen en veroordelen met hun eigen woorden.

Een gedachte die je in moeilijke ogenblikken zal kunnen helpen: hoe groter mijn trouw zal worden, des te meer zal ik er aan bijdragen dat anderen in die deugd kunnen groeien.

En het is zo aantrekkelijk om te voelen dat we door elkaar worden gesteund!

Je kunt er geen genoegen mee nemen, zeg je, om als de anderen te leven, met een doorsnee-geloof. - Inderdaad, je moet een persoonlijk geloof hebben: met verantwoordelijkheidsgevoel.

Aan de keerzijde van een - verloren - roeping of van een negatief antwoord op dit constante roepen van de genade, moeten we de toelatende wil van God zien. - Zeker: maar, als we eerlijk zijn, weten we heel goed, dat het geen excuus of verzachtende omstandigheid vormt, omdat we, aan de voorzijde, het persoonlijk niet-vervullen zien van de wil van God die ons voor Zich wilde en geen antwoord kreeg.

Als je aan je vroegere, niet bijster opwindende leven terugdenkt, moet je eens nagaan hoeveel tijd je hebt verloren en hoe je die kunt inhalen: door boete te doen en door een grotere overgave van jezelf.