Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Heiligheid → heiligheid in het gewone leven .

Heiligheid bestaat niet uit grootse ondernemingen. Heiligheid is de strijd om het bovennatuurlijk leven niet te laten uitdoven, maar het tot het laatste restje op te branden, terwijl je God dient op de laatste plaats… of op de eerste: daar waar de Heer je roept.

Hier heb je het recept voor je leven als christen: bidden, boete doen, onvermoeibaar werken en liefdevol je plichten vervullen.

Overtuig de mensen ervan heldhaftig te zijn en de kleine dingen van iedere dag tot in de perfectie te doen, alsof het heil van de wereld van elk van deze kleinigheden zou afhangen.

God rukt je niet weg uit je omgeving. Hij haalt je niet uit de wereld, noch uit je milieu, je edele menselijke ambities of je beroep… Maar Hij wil wel dat je, dáár waar je bent, heilig wordt!

Het leven van de christen - ons leven - is heel gewoon: iedere dag weer opnieuw proberen om de dingen die we moeten doen, goed te doen, en onze goddelijke opdracht in de wereld verwezenlijken door onze kleine verplichtingen steeds na te komen.

Beter gezegd: door ons in te spannen om die verplichtingen na te komen, want soms zullen we dat niet bereiken. Dan zullen we de Heer 's avonds bij het gewetensonderzoek moeten bekennen: vandaag kan ik u geen deugden aanbieden, maar enkel gebreken. Maar - door uw genade - zal ik mij eens overwinnaar kunnen noemen.

Voor God bestaat er geen beroep dat weinig waarde heeft; ieder beroep is heel belangrijk.

De waarde wordt bepaald door het geestelijk niveau van degene die het beroep uitoefent.

We hebben de plicht om gewetensvol, met verantwoordelijkheidsbesef, met liefde en met volharding te werken, zonder oppervlakkig of nalatig te zijn. Werken is immers een gebod van God en zoals de psalmist zegt, moeten we Hem in laetitia, met blijdschap gehoorzamen!

Vergeet niet dat ieder werk, dat menselijk gezien waardig, edel en nobel is, verheven kan - en moet! - worden tot de bovennatuurlijke orde, waardoor het een goddelijke bezigheid wordt.

Prijs de goedheid van God, onze Vader! Hij geeft je de zekerheid dat jouw gezin, jouw familie en jouw vaderland dat je zo lief is, materie voor je heiligheid zijn. Is dit geen reden om blij te zijn?

Als we ons werk werkelijk willen heiligen, zullen we toch zeker aan de eerste voorwaarde moeten voldoen: menselijk en bovennatuurlijk goed werken.

Puur goud en diamanten zitten in het binnenste van de aarde, en liggen niet in de palm van de hand.

Jouw heiligingswerk - dat van jezelf en dat van de anderen - is afhankelijk van de overgave en de blijdschap waarmee je je dagelijks inzet voor je vaak heel gewone en verborgen werk.

Bij ons dagelijks doen en laten hebben we een eigenschap nodig die veel verder reikt dan die van de legendarische koning Midas: hij veranderde alles wat hij aanraakte in goud.

We moeten de gewone dagelijkse arbeid - uit liefde - veranderen in een werk van God, dat een eeuwige reikwijdte heeft.

Verwijzingen naar de H. Schrift