Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Innerlijk leven  → moeilijkheden in het innerlijk leven .

Het geestelijk leven heeft een kleine en domme vijand die helaas zeer efficiënt is: de geringe inzet bij het gewetensonderzoek.

Innerlijke dorheid is geen lauwheid. In de mens die lauw is wordt het water van de genade niet opgenomen, maar loopt het zonder meer weg… Daarentegen zijn er schijnbaar dorre akkers, die genoeg hebben aan een paar regendruppels om op zijn tijd bloemen en heerlijke vruchten voort te brengen.

Wanneer raken wij er eindelijk van overtuigd dat het belangrijk is op ieder moment aan de oproep van God gehoor te geven? Juist dat verwacht God van ons!

De blijdschap en het bovennatuurlijk en menselijk optimisme zijn te verenigen met vermoeidheid, met pijn, met tranen - wij hebben tenslotte een hart -, en met moeilijkheden in ons geestelijk leven of in het apostolaat.

Hij, perfectus Deus, perfectus Homo, volmaakt God, volmaakt Mens, bezat alle geluk van de hemel, maar wilde vermoeidheid, uitputting, tranen en verdriet ervaren…, opdat wij begrijpen dat we heel menselijk moeten zijn, als we heel bovennatuurlijk willen zijn.

Als de tegenzin in je ziel binnendringt en het lijkt dat je woorden geen inhoud hebben, blijf dan toch akten van geloof, hoop en liefde bidden. Verslap daar niet in! Anders zal, ondanks al het goede, het kwade de kop opsteken en het zal je met zich meeslepen.

Als je met de Heer spreekt, zul je misschien denken dat je alleen maar onbelangrijke dingen te zeggen hebt. Vraag Hem dan om een grotere overgave, om een resolutere inzet op de weg naar de christelijke volmaaktheid. Vraag Hem dat Hij je vuriger maakt!

Houd vol, wees trouw en ga uit liefde verder met je gebedsleven, ook als je dor bent. Het is niet erg als je je erop betrapt de minuten of dagen te tellen tot een vroomheidsoefening of werk waarmee je bezig bent, af is. Je zult misschien de vage blijdschap ervaren van een slecht student die, in een vergelijkbare situatie, droomt van het einde van het cursusjaar; of van de man die twee weken cel heeft en zit te wachten tot de poort van de gevangenis opengaat om zijn oude leventje weer op te nemen.

Nogmaals: Houd vol! Heb de nodige wilskracht om deze vroomheidsoefeningen te doen en ze goed te benutten.