Lijst van punten

Er zijn 4 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Innerlijk leven  → is geen kwestie van gevoelens.

Je bent ervan overtuigd dat God je duidelijk liet zien dat je terug moet grijpen op de kinderlijke details van het innerlijk leven dat je vroeger had; en dat je maandenlang, misschien zelfs jarenlang, zult moeten volharden in heroïsche kleinigheden (waarbij het gevoel, dat vaak koud blijft voor het goede, niet meetelt), wellicht in dorheid, maar vastbesloten dit uit liefde te doen.

Er zijn momenten waarop je de vereniging met de Heer, waardoor je altijd - zelfs in je slaap - aan het bidden was, niet ervaart. Het lijkt dan dat je worstelt met de wil van God.

Dat is zwakheid en dat weet je. Bemin het Kruis; bemin het gemis van zoveel dingen die iedereen noodzakelijk acht; bemin de hindernissen om de weg in te slaan… of te vervolgen; bemin je eigen kleinheid en je geestelijke armoede.

Offer alles met een vastberaden wil aan God op: dat wat van jou is en dat van de mensen om je heen. Menselijk gezien is het niet weinig; in het bovennatuurlijk licht bezien is het niets.

Iemand heeft me eens gezegd: Vader, als ik moe en onverschillig ben, heb ik bij het gebed of andere vroomheidsoefeningen het gevoel dat ik toneelspeel…

Aan die vriend en aan jou - mocht jij dat ook zo ervaren - wil ik het volgende zeggen: een toneelstuk? Dat is toch fantastisch, mijn kind! Speel toneel! De Heer is je toeschouwer; de Vader, de Zoon en de Heilige Geest! De Allerheiligste Drieëenheid kijkt naar ons 'toneelspel'.

Het is heel goed zo te doen uit liefde tot God, juist wanneer je tegen de draad in moet gaan. De minstreel van God! Zo'n optreden uit liefde, met offergeest, zonder er zelf plezier in te hebben, alleen om God aangenaam te zijn… dat is schitterend!

Dat is wat je noemt: leven uit Liefde.

Je schrok een beetje bij het zien van zoveel licht…, het liefst zou je niet willen kijken, en zelfs niets willen zien.

Sluit je ogen voor je overduidelijke ellende, en open de blik van je ziel voor het geloof, voor de hoop en de liefde. Ga verder. Laat je door Hem leiden, met de hulp van degene die leiding geeft aan je ziel.