Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Weerbaarheid.

Het is de plicht van iedere christen om in alle milieus van de wereld vrede en geluk te brengen, in een kruistocht van vastberadenheid en blijdschap die zelfs verlepte en verdorven harten kan raken en tot Hem kan brengen.

De Heer heeft sterke en moedige zielen nodig die geen compromis sluiten met de middelmatigheid en met vaste tred alle milieus binnentreden.

Zelfs van stenen kan de Heer kinderen van Abraham maken - Maar we moeten zorgen dat de steen niet bros is. Het is veel gemakkelijker een prachtig vierkant blok steen te houwen uit een hard stuk rots, ook al is dat vormloos.

Had je geen medelijden met dat verwende kind? - Nu dan, wees dan ook niet zo lief voor jezelf! Begrijp je niet dat je slap aan het worden bent?

Bovendien: weet je niet dat de bloemen die de fijnste geur hebben, in het wild groeien en blootgesteld zijn aan slecht weer en droogte?

Een façade van energie en wilskracht. - Maar wat een slapheid en willoosheid van binnen!

Maak je er sterk voor dat je deugden geen camouflage worden, maar gewoonten die bepalend zijn voor je karakter.

Slappe mensen, die zich beklagen over talloze belachelijke kleinigheden, kunnen zich in kleine dagelijkse dingen niet voor Jezus opofferen - en helemaal niet voor anderen.

Wat een schande als jij - hard en veeleisend voor anderen - zo'n gebrek aan flinkheid zou hebben in je dagelijkse doen en laten!

Als je bij je gewone dagelijkse werk voelt dat je wil zwakker aan het worden is, moet je hier nog eens aan denken: “De studie, de arbeid, is een essentieel onderdeel van mijn weg. Een slechte naam in mijn beroep, als gevolg van luiheid, zou mijn activiteit als christen teniet doen of onmogelijk maken. Ik heb,volgens Gods wil, de invloed van mijn beroepsprestige nodig om anderen aan te trekken en te kunnen helpen.”

Twijfel er niet aan: als je je taak laat schieten, onttrek je jezelf, en anderen, aan Gods plannen!

Je werd bang van de weg van de kinderen Gods omdat ze er uit naam van de Heer op aandrongen, dat je je plichten zou vervullen, jezelf zou wegcijferen, uit je ivoren toren zou komen. Je zocht uitvluchten, en ik moet je eerlijk zeggen dat ik niet verbaasd ben over die last waar je onder gebukt gaat: een geheel van complexen en gedachtenkronkels, preutsheid en scrupules, waardoor je een nutteloos mens wordt.

Je moet niet boos worden als ik je zeg dat je nog minder karakter hebt getoond en dat je je gedroeg of je nog slechter was, nog minder waard, dan verdorven lieden die zonder meer brutaal het kwaad propageren.

Surge et ambula!, - sta op en wandel, neem een besluit! Je kunt je nog bevrijden van die noodlottige ballast, als je met Gods genade luistert naar wat Hij vraagt en vooral als je daaraan volledig en van ganser harte gehoor geeft!

Verwijzingen naar de H. Schrift