Lijst van punten

Er zijn 4 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Vriendschap → kenmerken.

Je hebt het grote geluk gehad dat je echte leermeesters hebt ontmoet, echte vrienden die je zonder voorbehoud alles hebben geleerd wat je wilde weten. Je hebt geen kunstgrepen nodig gehad om ze hun kennis te - ontfutselen, want ze hebben je de gemakkelijkste weg gewezen, al heeft het hun zelf hard werk en ontberingen gekost om hem te vinden - Nu is het jouw beurt om dat te doen voor deze, voor gene - voor iedereen!

Een vast voornemen ten aanzien van vriendschappen: laat ik me in mijn gedachten, in mijn woorden en in mijn daden ten opzichte van de naaste - wie het ook is - niet gedragen zoals ik tot nog toe heb gedaan: dat wil zeggen, laat ik nooit ophouden de naastenliefde te beoefenen, laat ik nooit in mijn ziel ruimte laten voor onverschilligheid.

Kinderen van God! Door die status worden we verheven boven het niveau van mensen die elkaar wederzijds verdragen. Luister naar de Heer: vos autem dixi amicos!, - wij zijn zijn vrienden die, net als Hij, van harte voor elkaar hun leven geven, op heroïsche momenten en in de gewone dagelijkse omgang.

Door je liefde tot God te voegen bij je vriendschap wordt - dat gevoel zuiverder, groter en spiritueler; want dan worden de sintels verbrand, je egoïstische kijk op de dingen, je al te aardse overwegingen. Vergeet niet: de liefde tot God ordent onze gevoelens op een betere manier, maakt ze zuiverder, zonder dat ze minder worden.

Verwijzingen naar de H. Schrift