Lijst van punten

Er zijn 3 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Hart → familiebanden.

“Als iemand die Mij volgt zijn vader en zijn moeder, zijn vrouw en zijn kinderen, zijn broers en zusters, ja zelfs zijn eigen leven niet geringacht, kan hij Mijn leerling niet zijn.”

Ik zie steeds duidelijker, Heer, dat familiebanden die niet met uw allerbeminnelijkst Hart verbonden zijn, voor sommigen een voortdurend kruis betekenen; voor anderen een bron van - min of meer rechtstreekse - bekoringen om niet te blijven volharden; en voor iedereen een last die zich verzet tegen een totale overgave.

De duivel - de vader van de leugen en het slachtoffer van zijn eigen hoogmoed - probeert zelfs in de manier waarop hij zieltjes wint de Heer na te apen. Is je dat wel eens opgevallen? Op dezelfde manier waarop God mensen gebruikt om andere zielen te redden en tot heiligheid te brengen, bedient satan zich van andere personen om dat te beletten, en zelfs om ze verloren te laten gaan. En - wees niet gechoqueerd - op dezelfde manier als Jezus degenen die het dichtst bij ons staan uitzoekt als zíjn instrument - onze familieleden, vrienden, collega's enzovoorts - probeert ook de duivel deze geliefde personen dikwijls aan te zetten om ons tot kwaad te brengen.

Daarom, snij resoluut je familiebanden door als dat boeien gaan worden die je beletten de wegen van God te volgen. En wie weet worden door jouw doortastendheid ook diegenen bevrijd die in de netten van Lucifer verstrikt waren.

“Ik ben gekomen”, zo drukt de Meester het uit, “om de man op te zetten tegenover zijn vader, de dochter tegenover haar moeder en de schoondochter tegenover haar schoonmoeder”. Door te doen wat Hij van je verlangt, laat je zien dat je werkelijk van Hem houdt. Daarom moet je je op het ogenblik dat je een persoonlijk offer moet brengen, niet verschuilen achter de liefde die je voor hen hebt - en die inderdaad totaal moet zijn. Geloof me, anders stel je je liefde voor je ouders boven die voor God; en je eigenliefde boven je liefde voor je ouders.

Heb je de innerlijke samenhang van de woorden van het Evangelie nu beter begrepen?

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift