Lijst van punten

Er zijn 9 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Hart → het hart bewaken.

Iemand heeft het hart eens vergeleken met een molen die draait door de wind van de liefde, van de hartstocht…

Inderdaad, die - molen - kan tarwe, gerst, of - gedroogde mest malen. - Dat hangt van onszelf af!

De duivel - de vader van de leugen en het slachtoffer van zijn eigen hoogmoed - probeert zelfs in de manier waarop hij zieltjes wint de Heer na te apen. Is je dat wel eens opgevallen? Op dezelfde manier waarop God mensen gebruikt om andere zielen te redden en tot heiligheid te brengen, bedient satan zich van andere personen om dat te beletten, en zelfs om ze verloren te laten gaan. En - wees niet gechoqueerd - op dezelfde manier als Jezus degenen die het dichtst bij ons staan uitzoekt als zíjn instrument - onze familieleden, vrienden, collega's enzovoorts - probeert ook de duivel deze geliefde personen dikwijls aan te zetten om ons tot kwaad te brengen.

Daarom, snij resoluut je familiebanden door als dat boeien gaan worden die je beletten de wegen van God te volgen. En wie weet worden door jouw doortastendheid ook diegenen bevrijd die in de netten van Lucifer verstrikt waren.

Dank U, Jezus, omdat U volmaakt Mens hebt willen worden, met een Hart dat bemint en allerbeminnelijkst is, dat liefheeft tot de dood toe en dat lijdt; dat wordt vervuld van vreugde en verdriet; dat enthousiast wordt over de wegen van de mensen en ons de weg laat zien die naar de hemel voert; dat zich heldhaftig aan de plicht onderwerpt en zich door barmhartigheid laat leiden; dat waakt over arm en rijk; dat zorgt voor zondaars en rechtvaardigen…

Dank U, mijn Jezus, en geef ons een hart dat gevormd is naar het Uwe!

Vraag aan Jezus om een liefde als een louterend vuur, waardoor je arme vlees - je arme hart - wordt verteerd en van alle aardse zwakheden wordt gereinigd - En dat het, eenmaal ontledigd van jezelf, van Hem vervuld zal raken. Vraag Hem of Hij je een radicale afkeer van het wereldse wil geven: dat alleen de liefde je staande zal houden.

Je hebt je roeping heel duidelijk gezien - God liefhebben, maar alleen maar met je verstand. Je verzekert me dat je je hart in deze weg hebt gelegd - maar soms ben je afgeleid en probeer je zelfs achterom te kijken: een teken dat je het nog niet helemaal met hart en ziel doet. - Werk dat bij!

“Ik ben gekomen”, zo drukt de Meester het uit, “om de man op te zetten tegenover zijn vader, de dochter tegenover haar moeder en de schoondochter tegenover haar schoonmoeder”. Door te doen wat Hij van je verlangt, laat je zien dat je werkelijk van Hem houdt. Daarom moet je je op het ogenblik dat je een persoonlijk offer moet brengen, niet verschuilen achter de liefde die je voor hen hebt - en die inderdaad totaal moet zijn. Geloof me, anders stel je je liefde voor je ouders boven die voor God; en je eigenliefde boven je liefde voor je ouders.

Heb je de innerlijke samenhang van de woorden van het Evangelie nu beter begrepen?

Je hart! Soms wordt er zonder dat je er iets aan kunt doen, een schaduw over geworpen van iets wel zeer menselijks, van een grove, trieste, platvloerse herinnering.

Richt je dan onmiddellijk tot het Tabernakel, in werkelijkheid of in de geest: en je zult naar het licht, de blijdschap en het Leven terugkeren.

De heilige zuiverheid: nederigheid van het vlees! Heer, vroeg je Hem, zeven grendels voor mijn hart. En ik gaf je de raad zeven grendels voor je hart te vragen, maar omwille van je jeugd ook de ernst van een tachtigjarige.

Wees verder waakzaam, want een vonkje dooft eerder dan een brand; vlucht, want in dit geval is het een kwalijke lafheid om - dapper - te zijn. Laat je blikken niet in de rondte zwerven, want dat is geen blijk van levendigheid, maar een list van satan.

Maar al die menselijke ijver, en daarbij nog versterving, boetegordel, discipline en vasten, haalt maar zo weinig uit zonder U, mijn God!

Mag ik je een raad geven die je dagelijks in praktijk kunt brengen? Als je de lagere neigingen van je hart voelt, bid dan langzaam tot de Onbevlekte Maagd: Zie medelijdend op mij neer, Moeder, laat me niet in de steek! - En geef die raad ook aan anderen!

Verwijzingen naar de H. Schrift