Lijst van punten

Er zijn 11 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Geloof → sterkte in het geloof.

Je geluk op aarde is één met je trouw aan het geloof, aan de zuiverheid en aan de weg die God voor je heeft bepaald.

Een zachte bries is niet hetzelfde als een orkaan. Iedereen is wel tegen de eerste opgewassen: dat is kinderspel, je kunt het geen strijd noemen.

Kleine tegenslagen, een tekort aan iets, kleine zorgen - Die verdroeg je met plezier, en je voelde je blij bij de gedachte dat je nu echt voor God werkte, omdat je een kruisje had!

Maar, arme kerel: toen kwam de orkaan en je duizelde, het was een geweld dat eeuwenoude bomen had kunnen vellen. En dat van buiten af èn van binnen uit. Heb vertrouwen! Het zal je Geloof en je Liefde niet kunnen ontwortelen en je niet van je weg wegvagen, als je je maar niet losmaakt van het - hoofd - als je de eenheid maar blijft voelen.

Doe niet zo onnozel! Het kan nooit fanatisme zijn om iedere dag de waarheid beter te willen leren kennen, er meer van te willen houden en haar overtuigder te willen verdedigen. Want je hoort de waarheid te leren kennen, ervan te houden en haar te verdedigen.

Integendeel - ik ben niet bang om dat zo te zeggen - wie zich tegen deze logische gedragswijze verzet vervalt tot sektarisme, in naam van een valse vrijheid.

Het is makkelijk - dat was het al in de tijd van Christus - om nee te zeggen, om een geloofswaarheid te ontkennen of ter discussie te stellen. Jij, die van jezelf zegt dat je katholiek bent, moet uitgaan van het - ja.

Later zul je door de zaken te bestuderen je zekerheid met redenen kunnen onderbouwen en zien dat er geen tegenstelling is - en ook niet kan zijn - tussen de Waarheid en de wetenschap, tussen de Waarheid en het leven.

Ben je geërgerd dat ik steeds op dezelfde manier op dezelfde wezenlijke zaken terugkom? Dat ik geen rekening houd met die modestromingen? - Kijk eens: in de loop van de eeuwen is een rechte lijn steeds op dezelfde manier gedefinieerd omdat dat het duidelijkste en het kortste was. Een andere omschrijving zou minder duidelijk zijn en ingewikkelder.

Je mag voor de eisen van je geloof misschien wel geen sympathie verlangen, - maar je moet wel eisen dat men er respect voor heeft.

Vergeet niet: we zijn des te overtuigender naarmate we zelf meer overtuigd zijn.

Mensen die sektarisch denken, protesteren luid tegen wat zij - ons fanatisme - noemen, want het katholieke geloof blijft in de loop der eeuwen onveranderlijk.

Daarentegen hult het fanatisme van de sektariërs zelf zich in iedere tijd weer in een andere kledij, omdat het geen verbinding heeft met de waarheid. Het richt tegenover de heilige Kerk een vogelverschrikker op van louter woorden, die inhoudsloos zijn als we op hun daden letten; - vrijheid, voor iets dat in werkelijkheid mensen aan de ketting legt; - vooruitgang, voor iets dat zich tot barbaarsheid ontwikkelt; - wetenschap, voor iets waarachter onwetendheid schuilgaat - Het is steeds weer dezelfde fraaie verpakking voor oude, beschadigde koopwaren.

Moge iedere dag je - fanatisme - voor het geloof sterker worden, want dat Geloof is de enige verdediging die er is van de enige Waarheid!

In sommige kringen, en met name in de intellectuele wereld, zie en voel je dat sektarische groeperingen, soms zelfs gesteund door katholieken, bezig zijn - met cynische volharding - lasterlijke mythen in stand te houden en te propageren, met de bedoeling de Kerk, of personen en instellingen aan haar verbonden, zwart te maken; en dat tegen alle waarheid en logica in.

Bid dagelijks met vertrouwen: ut inimicos Sanctae Ecclesiae - vijanden, want ze verklaren zelf dat ze dat zijn! - humiliare digneris, te rogamus audi nos! - Breng, Heer, degenen die U vervolgen in verwarring met de helderheid van Uw licht, dat wij vastberaden willen verspreiden.

Het christendom is - ongebruikelijk, voegt zich niet naar de dingen van deze wereld. En dat is misschien wel zijn - grootste hinderpaal - en tegelijk het strijdbanier van de wereldsgezinden.

Als je aan je vroegere, niet bijster opwindende leven terugdenkt, moet je eens nagaan hoeveel tijd je hebt verloren en hoe je die kunt inhalen: door boete te doen en door een grotere overgave van jezelf.