Lijst van punten

Er zijn 8 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Geloof → sterkte in het geloof.

Toegeeflijkheid in geloofspunten zou valse liefde, een duivelse en leugenachtige liefde zijn. De heilige Petrus eist fortes in fide, sterk in het geloof, standvastig te zijn.

Dit is geen fanatisme, maar niets anders dan het beleven van het geloof. Het is ook geen liefdeloosheid ten aanzien van andere mensen. Wij kunnen toegeeflijk zijn in alles wat bijkomstig is, maar op het terrein van het geloof kan dat niet. Wij mogen de olie van onze lampen niet afstaan, want dan zullen ze als de Bruidegom komt niet meer branden.

Neem de naastenliefde als uitgangspunt bij alles wat je doet: een naastenliefde die geen grenzen kent en niemand buitensluit. Aan deze deugd zijn de leerlingen van de Meester te herkennen.

Maar de naastenliefde mag je er niet toe brengen - want het zou dan geen deugd meer zijn - iets van het geloof af te zwakken, duidelijke lijnen die het definiëren, weg te halen, of het te verzachten tot het, zoals sommigen graag zouden willen, verandert in iets vormloos dat de kracht en de macht van God mist.

Heb altijd de moed - dit is nederigheid en dienstbaarheid jegens God - om de geloofswaarheden naar voren te brengen zoals ze zijn; dus ondubbelzinnig en zonder aan de inhoud afbreuk te doen.

Bedank Jezus voor de zekerheid die Hij je geeft! Het komt niet door halsstarrigheid, maar door een licht van God, dat je je zeker voelt alsof je op vaste rots staat, terwijl andere goede mensen een triest lot ondergaan en in drijfzand dreigen weg te zakken… Zij missen het fundament van het geloof.

Vraag de Heer dat jij - en alle andere mensen - aan de eisen van een leven uit geloof weten te voldoen.

Als christen kun je, binnen de grenzen van het dogma en van de moraal, alles wat met jezelf te maken heeft prijsgeven, en van harte zelfs…, maar je kunt niet prijsgeven wat van Christus is.

Als je de kalmte verliest en zenuwachtig wordt, lijkt het dat je niet meer helder kunt denken.

In zo'n situatie hoort men de stem van de Meester weer wanneer Hij tegen Petrus zegt, als hij ten onder gaat in de wateren van zijn onrust en opwinding: “Waarom heb je getwijfeld?”

Behandel iemand die dwaalt met hartelijkheid en met liefde - met christelijke liefde! -, maar zonder in te stemmen met iets dat tegen ons heilig geloof ingaat.

Op het terrein van het geloof kunnen we niet toegeeflijk zijn. Maar vergeet niet dat we de waarheid ook kunnen zeggen zonder iemand slecht te behandelen.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift