Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Vorming → noodzaak, doelen, middelen .

Wees ervan overtuigd dat het nodig is, dat je een goede vorming krijgt met het oog op de grote toevloed van mensen die ons te wachten staat en die ons de duidelijke en dringende vraag zal stellen: “Goed, wat moet ik doen?”

Als je verstandig bent, nederig, zal het je opgevallen zijn, dat een mens nooit te oud is om te leren - In het leven gaat het net zo; ook de grootste geleerden kunnen nog iets leren, tot het einde van hun leven toe; zo niet, dan zijn het geen geleerden meer.

Trouw vereist werkelijk een dorst naar kennis, want als je door echte liefde wordt gedreven wil je niet het risico lopen dat je door je onwetendheid principes of opvattingen verspreidt of verdedigt, die lang niet met de waarheid overeenkomen.

Ik ben het met je eens dat er katholieken zijn, praktizerend en zelfs vroom in de ogen van anderen, en misschien wel oprecht overtuigd, die in hun naïviteit de vijanden van de Kerk dienen

In hun eigen huis is door een onjuist gebruik van bepaalde begrippen - zoals - oecumene, - pluralisme, - democratie - hun grootste tegenstander binnengeslopen: de onwetendheid.

Een vreselijk iemand: de onwetende die tegelijk ook een onvermoeibare werker is.

Blijf je beijveren om jezelf beter te vormen, al val je om van ouderdom.

Het is goed dat je ziel door dat ongeduld wordt verteerd. - Maar heb geen haast. God wil, rekent erop, dat je je ernstig voorbereidt in de maanden of jaren die je daarvoor nodig hebt. - Die keizer had geen ongelijk, die zei: “De tijd en ik vormen een koppel tegenover de anderen”.

Maak je niet kwaad. Dikwijls wijst onverantwoordelijk gedrag meer op een gebrek aan hersens of aan vorming dan op de afwezigheid van goede wil.

Van leermeesters en geestelijke leidslieden moet dan ook worden verlangd, dat zij dergelijke leemten opvullen door zelf op een verantwoordelijke manier hun plicht te vervullen!

Het zal noodzakelijk zijn om jezelf op dit punt te onderzoeken, indien jij zelf iemand bent die een van die posities bekleedt.