Lijst van punten

Er zijn 14 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Jezus Christus  → leven van Jezus.

Ego palam locutus sum mundo: Ik heb in het openbaar voor alle mensen gepredikt, antwoordt Jezus aan Kájafas, als het ogenblik naderbij komt dat Hij zijn leven voor ons gaat geven.

En toch zijn er christenen die bang zijn om palam, openlijk, hun eerbied voor de Heer te tonen.

Kerstmis. Je schrijft me: “Verenigd met het heilige afwachten van Maria en Jozef wacht ook ik met ongeduld op het Kind. Wat zal ik gelukkig zijn in Bethlehem! Ik voel van tevoren al dat ik door een grenzeloze vreugde zal worden overspoeld. Ja! En met Hem wil ik ook opnieuw worden geboren!”

Moge je verlangen werkelijkheid worden!

Je bent weer in je oude dwaasheden teruggevallen! - En als je dan terugkeert, voel je weinig vreugde omdat je niet nederig bent.

Het lijkt wel alsof je in je hoofd hebt gezet dat het tweede deel van de parabel van de verloren zoon niet bestaat, en je blijft nog steeds hangen aan het zielige geluk van de wilde eikels. Omdat je trots zich door je zwakheid gekrenkt voelt, kun je er niet toe besluiten om vergiffenis te vragen en besef je niet dat, als je je vernedert, je de hartelijke ontvangst van je Vader God te wachten staat, het feest voor je thuiskomst en voor je nieuwe begin.

Het tafereel van de genodigden voor het bruiloftsmaal uit de parabel herhaalt zich: de een is bang; de ander druk bezet; heel wat - komen met allerlei verhalen, flauwe uitvluchten.

Ze willen niet. Zo voelen ze zich: afgestompt, in de war, lusteloos, verveeld, verbitterd. En het is toch zo gemakkelijk de goddelijke uitnodiging van ieder ogenblik te aanvaarden en blij en gelukkig te leven!

Hominem non habeo - Ik heb niemand om me te helpen. Dat kunnen helaas veel mensen zeggen die zwak en verlamd zijn in hun geest, maar die dienstbaar zouden kunnen - en zouden móeten zijn.

Heer, laat me nooit onverschillig zijn tegenover de zielen!

De wereld - “Daar ben ik op mijn plaats!” - Je beweert het na je blik en je gedachten ten hemel te hebben gericht en met de zekerheid van een boer die als een vorst door zijn oogstrijpe veld loopt: Regnare Christum volumus!, Wij willen dat Hij heerst over deze wereld van Hem!

Er is een beschikking uitgegaan van keizer Augustus dat alle inwoners van Israël zich moeten laten registreren. Maria en Jozef reizen naar Bethlehem - Heb je er wel eens aan gedacht dat de Heer zich van de stipte naleving van een wet heeft bediend om zijn profetie in vervulling te doen gaan?

Houd van de regels van een eerzame samenleving, respecteer ze, en twijfel er niet aan, dat ook jouw trouw gehoorzamen aan je plicht - het werktuig kan zijn waardoor anderen de christelijke rechtschapenheid, vrucht van de liefde tot God, zullen ontdekken en God zullen ontmoeten.

Ik bid God dat je ook de jongens- en jeugdjaren van Jezus als voorbeeld mag nemen, zowel toen Hij discussieerde met de schriftgeleerden in de tempel als toen Hij in de werkplaats van Jozef werkte.

De drieëndertig jaar van Jezus! : dertig daarvan gingen voorbij in stilte en verborgenheid, in onderdanigheid en werk

Een jonge kerel schreef me: “Mijn ideaal is zo groots dat alleen de zee het kan bevatten.” - Ik antwoordde: En het Tabernakel dan, dat zo - klein - is? En de - doodgewone - werkplaats van Nazareth dan?

In de grootsheid van het gewone wacht Hij op ons!

Tegenover mensen die de godsdienst terugbrengen tot een verzameling verbodsbepalingen, of zich schikken naar een in halftinten geschetst katholicisme; tegenover hen die de Heer met zijn gezicht tegen de muur willen zetten of Hem naar een hoekje van hun ziel verbannen : tegenover die mensen moeten we in woorden en daden laten blijken dat we Christus tot de ware koning van alle harten willen maken, ook van hun harten.

Een ongeduldige en ongeordende obsessie om in je beroepsleven hogerop te komen kan er de oorzaak van zijn, dat je onder het mom - de zielen te dienen - je eigenliefde aan het dienen bent. Met valsheid - daar slik ik geen letter van in - zoeken we ons te rechtvaardigen: we mogen bepaalde gunstige ontwikkelingen niet missen, een buitenkans niet laten schieten

Richt je ogen eens op Jezus: Hij is - de Weg. Ook tijdens zijn verborgen leven deden zich - zeer gunstige - ontwikkelingen en buitenkansjes voor om op zijn openbaar leven vooruit te lopen; bijvoorbeeld toen Hij twaalf jaar was en de schriftgeleerden zich verbaasden over zijn vragen en antwoorden - Maar Jezus doet de wil van zijn Vader en wacht: Hij gehoorzaamt!

Je moet je heilige ambitie om de hele wereld tot God te brengen niet laten varen, maar als je zulke ideeën krijgt - die misschien wel een verlangen zijn om te deserteren, denk er dan aan dat ook jij hoort te gehoorzamen en je bezig te houden met je onopvallende taak zonder glamour, zolang de Heer niets anders van je vraagt: Hij heeft zijn eigen tijd en zijn eigen paden.

Drie dagen en nachten zoekt Maria haar Zoon, die zoek is.Ik hoop dat jij en ik kunnen zeggen dat onze wil om Jezus te vinden ook geen rust kent.

Hoor eens: als zaken die heilig zijn iedere dag op de manier van een heilige worden bekeken en gedaan, worden ze daarom niet - alledaags. Het hele doen en laten van Jezus op deze aarde was menselijk, en tegelijk goddelijk!

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift