Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Rechtvaardigheid → sociale rechtvaardigheid .

Als je egoïsme je afhoudt van het gemeenschappelijke streven naar het gezonde en gezegende welzijn van de mensen, als je berekenend bent en de materiële of morele ellende van je naasten je niets doet, dwing je me iets heel hartigs tegen je te zeggen, recht in je gezicht, om je in beweging te krijgen: als je geen gelukkige broederschap voor de mensen, je broeders, en buiten de grote christelijke familie leeft, ben je een arme vondeling.

Je schreef me: bij onze groep sloot zich een jongeman aan die naar het Noorden ging. Het was een mijnwerker. Hij zong heel goed en stemde in met ons lied. Ik bad voor hem tot hij aan zijn station was gekomen. Toen hij afscheid nam, zei hij: “Wat zou ik graag met jullie verder zijn meegereisd!”

Ik moest onmiddellijk denken aan het mane nobiscum!, blijf bij ons, Heer! Opnieuw vroeg ik Hem met vertrouwen dat anderen - Hem zouden mogen zien - in ieder van ons, de tochtgenoten van - zijn weg.

De massa's zijn - het pad van de terechte ontevredenheid - ingeslagen en ze blijven die richting volgen.

Droevig, maar hoeveel van de mensen die geestelijk of materieel in nood verkeren, zijn door ons toedoen rancuneus!

Christus moet opnieuw onder de armen en eenvoudigen worden gebracht: juist bij hen is Hij het liefst.

Een kind van God kent geen klassen, omdat de problemen van alle mensen voor hem van belang zijn. Hij probeert ze met de rechtvaardigheid en de naastenliefde van onze Verlosser op te lossen.

De Apostel gaf dit al aan toen hij schreef dat er voor de Heer geen aanzien des persoons bestaat - en ik aarzel niet om dat aldus te vertalen: er is maar één ras, dat van de kinderen van God!

Dat ideaal om de strijd van Christus te strijden - en de overwinning te behalen - kan alleen worden verwezenlijkt door gebed en offer, door het geloof en de liefde. - Dus - ga bidden, geloven, lijden en liefhebben!

Het is van belang, dat je vecht, dat je je schouders eronder zet - Plaats in ieder geval je beroepsactiviteiten in het juiste perspectief: het zijn uitsluitend middelen om het doel te bereiken. Nooit en te nimmer mag je ze als het fundamentele zien.

Hoe vaak verhindert - professionalitis - beroepsverdwazing - de vereniging met God!

Als je het ideaal van de broederlijke arbeid omwille van Christus begrijpt, zul je je groter en sterker voelen en zo gelukkig als je maar kunt zijn op deze wereld, waar zovelen erop uit zijn om wanorde en verbittering te scheppen omdat ze uitsluitend hun eigen ik achterna lopen.

Beweer niet dat je voor Gods aanschijn leeft, als je niet je best doet om altijd en in elk opzicht in eerlijke, echte broederlijkheid tegenover de mensen te staan, tegenover ieder mens.

Wat een ijdelheid en hoogmoed spreiden zij ten toon, als ze misbruik maken van hun voorkeurspositie - geld, geboorte, positie, functie, verstand - door het vernederen van minder bevoorrechten.

Ik heb de woorden van die arbeider goed onthouden, die na de bijeenkomst die je had georganiseerd enthousiast zei: “Ik heb nog nooit horen spreken zoals hier over karakter, oprechtheid, vriendschap en edelmoedigheid” - En verwonderd concludeerde hij: “Als je dat vergelijkt met het materialisme van links en van rechts, is dìt pas de echte revolutie!”

Elke ziel kan de broederlijkheid begrijpen die Jezus heeft gebracht. Laten we ons best doen die leer niet te ontkrachten!