Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Wereld → heiliging van de wereld.

“Het is zo moeilijk!” roep je ontmoedigd uit.

Luister, als je strijdt is de genade van God voldoende. Dan zal je afzien van je persoonlijke belangen, je medemens dienen omwille van God en de Kerk helpen op het gebied waar vandaag de dag slag wordt geleverd: op straat, in de fabriek, in de werkplaats, op de universiteit, op kantoor, in je eigen omgeving, tussen de jouwen.

Ik heb een gezegde gelezen dat in sommige landen zeer populair is: “De wereld is van God, maar God leent hem uit aan de dapperen”, en dat zette me aan het denken.

Waar wacht je op?

De Heer heeft op de volgende fijngevoelige manier zijn liefde tegenover ons geuit: dat Hij ons toestaat de aarde voor Hem te veroveren.

Hij - altijd zo nederig! - wilde Zich ertoe beperken om dat mogelijk te maken - Aan ons heeft Hij het makkelijkste en prettigste werk overgelaten: dat van de daad en van de overwinning.

De wereld - “Daar ben ik op mijn plaats!” - Je beweert het na je blik en je gedachten ten hemel te hebben gericht en met de zekerheid van een boer die als een vorst door zijn oogstrijpe veld loopt: Regnare Christum volumus!, Wij willen dat Hij heerst over deze wereld van Hem!

“Dit is een tijd van hoop, en ik leef uit deze schat. Dat is geen holle frase, Vader, maar een realiteit”, zeg je me.

Welnu - breng de hele wereld dan onder in je hoop, alle menselijke waarden waar je je zo sterk door aangetrokken voelt: vriendschap, kunst, wetenschap, filosofie, theologie, sport, natuur, cultuur, de zielen - Breng dat allemaal onder in de hoop op Christus.

De wereld is koud, maakt de indruk dat hij slaapt. - Dikwijls zit je hem vanuit je uitkijkpost met een vurige blik te bekijken. Laat hem wakker worden, Heer!

Beteugel je ongeduld met de zekerheid dat we het vuur van ons leven, als we dat goed weten op te branden, naar alle uithoeken zullen brengen - en het uitzicht zal veranderen.

Dit is je taak als christelijk burger: eraan bijdragen dat de liefde en de vrijheid van Christus alle uitingen van het moderne leven gaan beheersen: cultuur en economie, werk en ontspanning, gezinsleven en maatschappelijk leven.

Een fundamentele fout waarvoor je op je hoede moet zijn: te denken dat de eerlijke en geoorloofde gebruiken en eisen van je tijd of van de wereld waarin je leeft, niet geordend kunnen worden binnen en aangepast aan de heiligheid van de morele leer van Christus.

Merk op dat ik erbij heb gezegd: de eerlijke en geoorloofde. De andere hebben geen burgerrecht.

Veel jaren geleden heb ik al glashelder een waarheid ingezien die altijd geldig zal blijven: een maatschappij die afscheid heeft genomen van het christelijke geloof en van de christelijke moraal, heeft behoefte aan een nieuwe vorm om de eeuwige waarheid van het evangelie te beleven en te verspreiden. In de boezem van de maatschappij, van de wereld moeten de kinderen van God schitteren door hun deugden als lantaarns in het donker - quasi lucernae lucentes in caliginoso loco.

De eeuwige vitaliteit van de katholieke Kerk staat er borg voor dat de waarheid en de geest van Christus niet vervreemd raken van de uiteenlopende noden van de tijden.

Om in het voetspoor van Christus te treden hoeft de apostel van vandaag niets te hervormen en zich helemaal niet buiten de historische werkelijkheid te houden waarin hij leeft - Het is genoeg als hij doet zoals de eerste christenen, als hij zijn omgeving nieuw leven inblaast.

Door een hartelijke begroeting van een broeder besefte je, bij al dat reizen, weer eens, dat alle eerzame wegen van deze wereld voor Christus open liggen: het enige dat nodig is, is dat we onszelf ertoe brengen langs die wegen op te trekken met de mentaliteit van een veroveraar.

Ja, God heeft de wereld geschapen voor zijn kinderen, met de bedoeling dat zij hem zullen bewonen en heiligen: waarop wacht je nog?

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift