Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Vrede → zaaien van vrede.

Laat niemand gedeprimeerdheid of verdriet van je gezicht kunnen aflezen als je in de wereld om je heen de zoete geur van je offervaardigheid verspreidt: kinderen van God moeten altijd zaaiers van vrede en blijdschap zijn.

Miles - soldaat, noemt de Apostel de christen.

Nu, in deze heilige en christelijke strijd van liefde en vrede om het geluk van alle zielen zijn er in Gods linies vermoeide soldaten, hongerig, zwaargewond - maar blij: in hun hart dragen zij het zekere licht mee van de overwinning.

Het is de plicht van iedere christen om in alle milieus van de wereld vrede en geluk te brengen, in een kruistocht van vastberadenheid en blijdschap die zelfs verlepte en verdorven harten kan raken en tot Hem kan brengen.

De wereld wacht op ons. Ja!, wij houden hartstochtelijk van deze wereld omdat God ons dat heeft geleerd: sic Deus dilexit mundum, zozeer heeft God de wereld liefgehad. En ook omdat het de plaats is waar onze veldslag plaatsheeft - in een schitterende oorlog van liefde - die ertoe moet leiden dat wij allen de vrede bereiken die Christus is komen stichten.

Vecht tegen de scherpe kanten van je karakter, tegen je egoïsme, je gemakzucht, je afkeer tegenover bepaalde mensen of dingen - Behalve dat we medeverlossers moeten zijn, moet je goed bedenken dat de beloning die je zult ontvangen, recht evenredig zal zijn aan het zaaiwerk dat je zult hebben verricht.

De taak van een christen: het kwaad verstikken in een overvloed aan goeds. Het gaat er niet om negatieve campagnes te voeren of anti-wat-dan-ook te zijn. Integendeel: we moeten op een positieve manier leven, vol optimisme, jeugdig, blij en met innerlijke vrede; met begrip staan tegenover allen: tegenover degenen die Christus volgen en tegenover hen die Hem in de steek laten of Hem niet kennen.

Maar begrip houdt niet in dat we ons afzijdig moeten houden, houdt geen onverschilligheid in, maar actief-zijn.

Je moet op grond van christelijke naastenliefde en uit menselijke hoffelijkheid je best doen om ten opzichte van niemand een kloof te scheppen, om steeds voor je naaste een uitweg open te houden, zodat hij niet nog verder van de Waarheid af gaat.

Geweld is niet de goede methode om te overtuigen - en - helemaal niet in het apostolaat.

Je moet die kwaadspreker zo van repliek dienen: Ik zal de betrokkene zelf op de hoogte stellen en het er met hem over hebben.

Een moderne schrijver heeft geschreven: “Roddel is altijd mensonwaardig; het getuigt van een middelmatig karakter; het is een teken van gebrek aan beschaving; het geeft blijk van laag allooi; het is een christen onwaardig”.

Onthoud je altijd van klagen, kritiseren en kwaadspreken : onthoud je volstrekt van alles wat kan leiden tot onenigheid onder je broeders.

Bij laster moet dit je houding zijn. In de eerste plaats, vergeven: allen, vanaf het eerste moment en van harte. - Vervolgens: liefhebben: je mag geen enkele fout tegen de naastenliefde begaan - Reageer altijd met liefde!

Maar als je Moeder de heilige Kerk wordt aangevallen, verdedig haar dan moedig; met rust, maar met overtuiging en sterke integriteit. Verhinder het besmeuren en versperren van de weg waarlangs de zielen moeten gaan die persoonlijke beledigingen vergeven en met liefde beantwoorden.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift