Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Zonde → gevolgen.

Op dezelfde manier als veel mensen gaan kijken wanneer er een - eerste steen - wordt gelegd, zonder er zich verder druk over te maken of het aldus begonnen bouwwerk nog ooit zal worden voltooid, houden zondaars zich voor de gek met hun: - dit zal de laatste keer zijn.

Wat betreft het ergens mee - kappen, mag je nooit vergeten dat de - laatste keer - de vorige keer dient te zijn, de keer die al voorbij is.

Een biechtvader, een beetje ruw, maar met veel ervaring, maakte aan de onzinnige gedachten en woorden van een bepaalde ziel een einde en riep hem tot de orde met de opmerking: “Nu gedraag je je als een koe, over een tijdje misschien wel als een geit en dan, in ieder geval als een dier dat niet naar de hemel kan kijken”.

Je bent - wat je bent: een klein beest.

Maar je zult moeten toegeven dat anderen gaaf en kuis zijn. O, en erger je dan niet als ze geen rekening met je houden of als ze je links laten liggen: zíj - mannen en vrouwen - maken plannen over allerlei menselijke aangelegenheden met mensen die een ziel en een lichaam hebben, niet met dieren

Je bent niet méér man of méér vrouw als je zo'n ongeregeld leven leidt.

Het is duidelijk dat wie dat denkt, het ideaal van de persoon ziet in hoeren, homoseksuelen, gedegenereerden, in mensen met een hart dat verrot is en die het koninkrijk der hemelen niet zullen kunnen binnengaan.

Hoe wil je vrede krijgen als je je, tegen de - rukken - van de genade in laat meesleuren door je hartstochten, zonder te proberen deze te beheersen?

De hemel duwt je naar boven; jij - en alleen maar jij: zoek geen uitvluchten! - duwt jezelf naar beneden - En zo laat je jezelf uit elkaar scheuren.