Lijst van punten

Er zijn 11 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Zonde.

Wij moeten in onze ziel een echte afschuw voor de zonde koesteren. Heer, geef dat ik U niet meer beledig! - zeg Hem dat bij herhaling met een berouwvol hart.

Maar schrik niet als je de last van je arme lichaam en van de menselijke hartstochten voelt: het zou onnozel en domweg kinderachtig naïef zijn als je er nu pas achter zou komen dat - dat - bestaat. Je misère is geen hinderpaal, maar een aansporing om je meer met God te verenigen, om Hem voortdurend te zoeken, want Hij zuivert ons.

De Heer wordt pijnlijk getroffen door de zorgeloosheid van zoveel mannen en vrouwen, die geen moeite doen om vrijwillige dagelijkse zonden te vermijden. Ze rechtvaardigen zich met de gedachte: dat is normaal! We struikelen allemaal wel eens!

Luister eens goed: ook de meerderheid van het gepeupel dat Christus veroordeelde en ter dood bracht, begon alleen maar met schreeuwen - net als de anderen!, met naar de Hof van Olijven te lopen - net als de anderen!

Maar aan het eind, meegesleurd in de stroom van wat ze - allemaal - deden, konden of wilden ze niet meer terug, en kruisigden Jezus!

Nu, na twintig eeuwen, hebben we het nog niet geleerd.

Felix culpa!, zingt de Kerk - Gezegend zij je misstap - fluister ik als een echo in je oor - als die je heeft geholpen om niet meer te vallen; èn als hij je ook meer begrip en hulpvaardigheid voor je naaste heeft gegeven, want die is niet van mindere kwaliteit dan jij.

Houd van je land: vaderlandsliefde is een christelijke deugd. Maar als vaderlandsliefde verwordt tot een nationalisme dat mensen met onverschilligheid en minachting - zonder christelijke naastenliefde of rechtvaardigheid - doet neerkijken op andere volkeren en landen, is het een zonde.

“Zolang ze me maar niet dwingen tot zonde!” - Dit was het stevige commentaar van een arme man die door machtige vijanden bijna geruïneerd was in zijn persoonlijke leven en in zijn menselijke en christelijke ambities.

-Overdenk dit eens en leer er iets uit: zolang ze me maar geen kwaad laten doen!

Zodra je vrijwillig een discussie begint met de bekoring, berooft ze de ziel van haar vrede; onzuiverheid die gedoogd wordt, vernietigt op dezelfde wijze de genade.

Hij is de weg van de onzuiverheid gevolgd, met heel zijn lichaam - en heel zijn ziel. - Zijn geloof is vervaagd, hoewel hij wel beseft dat het geen echt geloofsprobleem is, waar hij mee zit

Ja, vraag berouwvol vergiffenis en doe veel boete voor de onzuivere episoden van je voorbije leven, maar haal ze niet meer voor je geest.

Alleen de hel is een straf voor de zonde. De dood en het oordeel zijn niet meer dan de gevolgen ervan, en wie leeft in de genade van God is daar niet bang voor.

Stel je onder de bescherming van de heilige Maagd, de Moeder van Goede Raad, opdat er nooit een belediging van God over je lippen moge komen.

Bij onze meditatie treedt het lijden van Christus buiten het kader van levenloze historische feiten en van stichtelijke beschouwingen. Het speelt zich voor onze ogen af in al zijn terneerdrukkende afschuwelijkheid, wreedheid en bloederigheid - maar met al zijn liefde.

En je voelt dat de zonde niet kan worden gereduceerd tot een kleine - spellingsfout : het is kruisigen, de handen en voeten van de Zoon van God met hamerslagen stukrijten, zijn hart doen bezwijken.