Lijst van punten

Er zijn 3 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Eenvoud → gebrek aan eenvoud.

Iemand die pedant is legt de eenvoud en nederigheid van een wijs mens uit als onwetendheid.

Ervaring, de wereld goed kennen, tussen de regels door kunnen lezen, overmatige scherpzinnigheid, kritische geest - Dat alles heeft jou in je sociale contacten en in je beroep bijzonder ver gebracht, zelfs zover dat je een beetje cynisch bent geworden. Al dit - overmatig realisme - dat een gebrek aan bovennatuurlijke geest is - is ook je innerlijk leven binnengedrongen. - Omdat je niet eenvoudig bent, kun je soms koud en wreed zijn.

Je werd bang van de weg van de kinderen Gods omdat ze er uit naam van de Heer op aandrongen, dat je je plichten zou vervullen, jezelf zou wegcijferen, uit je ivoren toren zou komen. Je zocht uitvluchten, en ik moet je eerlijk zeggen dat ik niet verbaasd ben over die last waar je onder gebukt gaat: een geheel van complexen en gedachtenkronkels, preutsheid en scrupules, waardoor je een nutteloos mens wordt.

Je moet niet boos worden als ik je zeg dat je nog minder karakter hebt getoond en dat je je gedroeg of je nog slechter was, nog minder waard, dan verdorven lieden die zonder meer brutaal het kwaad propageren.

Surge et ambula!, - sta op en wandel, neem een besluit! Je kunt je nog bevrijden van die noodlottige ballast, als je met Gods genade luistert naar wat Hij vraagt en vooral als je daaraan volledig en van ganser harte gehoor geeft!