Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Eenvoud.

Hoe je openhartig en eenvoudig wordt? Beluister en overweeg deze woorden van Petrus: Domine, Tu omnia nosti, Heer, Gij weet alles!

Abyssus abyssum invocat, - de ene afgrond roept de andere afgrond op, heb ik je al eerder gezegd. Dat is een nauwkeurige beschrijving van het gedrag van leugenaars, schijnheiligen, afvalligen en verraders: omdat ze onvrede hebben met hun eigen manier van doen, verbergen ze hun wandaden voor anderen, en zo vervallen ze van kwaad tot erger en scheppen een kloof tussen zichzelf en hun naaste.

Iemand die pedant is legt de eenvoud en nederigheid van een wijs mens uit als onwetendheid.

Wees niet zo iemand die, als hij een opdracht krijgt, er meteen aan denkt hoe hij die op een andere manier kan uitvoeren. - Je zou kunnen zeggen dat zulke mensen te veel - persoonlijkheid - hebben; ze zaaien tweedracht of maken kapot.

Ervaring, de wereld goed kennen, tussen de regels door kunnen lezen, overmatige scherpzinnigheid, kritische geest - Dat alles heeft jou in je sociale contacten en in je beroep bijzonder ver gebracht, zelfs zover dat je een beetje cynisch bent geworden. Al dit - overmatig realisme - dat een gebrek aan bovennatuurlijke geest is - is ook je innerlijk leven binnengedrongen. - Omdat je niet eenvoudig bent, kun je soms koud en wreed zijn.

In de grond van de zaak ben je een goeie kerel, maar je denkt dat je een Machiavelli bent. - Denk eraan dat je een rechtschapen en goed mens moet zijn om in de hemel te komen en geen vermoeiend intrigantje.

Ben je onwaardig? - Nu dan - probeer waardig te worden. En daarmee is de kous af.

Wat heb je een drang om bijzonder te willen zijn! - Ach, dat is zó iets gewoons!

Je wilt in één klap de - eer - van de juiste opvatting opeisen èn de onedele - voordelen - van de tegenovergestelde mening.

Dat noem je, in welke taal dan ook, dubbelhartigheid.

Een façade van energie en wilskracht. - Maar wat een slapheid en willoosheid van binnen!

Maak je er sterk voor dat je deugden geen camouflage worden, maar gewoonten die bepalend zijn voor je karakter.

Ben je geërgerd dat ik steeds op dezelfde manier op dezelfde wezenlijke zaken terugkom? Dat ik geen rekening houd met die modestromingen? - Kijk eens: in de loop van de eeuwen is een rechte lijn steeds op dezelfde manier gedefinieerd omdat dat het duidelijkste en het kortste was. Een andere omschrijving zou minder duidelijk zijn en ingewikkelder.

Een jongeman die er juist toe was gekomen zich op een meer persoonlijke wijze aan God te geven, zei: “Wat me nu te doen staat is minder te praten, zieken te bezoeken en op de grond te slapen”.

Pas dit recept op jezelf toe.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift