Lijst van punten

Er zijn 26 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Waarheidsliefde → aanvallen tegen de waarheid.

Waar komt al dat geroddel door, vraag je je pijnlijk getroffen af. Door misvattingen, door fanatisme of door kwaadaardigheid. - Maar de meeste mensen vertellen een gerucht verder uit traagheid, oppervlakkigheid en onwetendheid!

Daarom wil ik er nog eens de nadruk op leggen: als je niet kunt prijzen en je hoeft niet te spreken, houd dan je mond!

Als het slachtoffer van laster alles zwijgend ondergaat, worden de - beulen - in hun laffe flinkheid opgehitst.

Wantrouw dat soort stellige beweringen als degenen die ze naar voren brengen, niet hebben geprobeerd of niet hebben willen proberen met de betrokkene zelf te spreken.

Er zijn veel manieren om een enquête houden. Met een beetje boosaardigheid kun je, als je naar geroddel luistert, tien forse boekdelen vullen met verhalen tegen iedere willekeurige nobele persoon of eerbiedwaardige instelling. - En des te meer als die persoon of instelling succes heeft. - En nog veel meer als dat succes op het gebied van het apostolaat ligt

Het werk van degenen die zoiets op touw zetten, is droevig, maar nog bedroevender is de houding van degenen die zich ervoor lenen om de luidsprekers te zijn van zulke gemene en oppervlakkige beweringen.

Op het gebied van de wetenschap en van andermans goede naam is twijfel een makkelijk te zaaien plant, die je alleen maar met de grootste moeite weer kunt uitrukken.

Wie de hypocrisie koestert, vult zijn leven onder de schijn van versterving met bitterheid en rancune.

Herodes deed het voorstel: “Ga en stelt u precies op de hoogte waar het Kind zich bevindt en als ge Het hebt gevonden, bericht het dan aan mij, opdat ook ik daarheen kan gaan om Het te aanbidden”. Bij zulk soort voorstellen moeten we de Heilige Geest om hulp vragen om ons te behoeden voor de - protectie - of de - mooie beloften - van mensen die ogenschijnlijk goede bedoelingen hebben.

Het licht van de Vertrooster zal ons niet ontbreken als we - zoals de Wijzen uit het Oosten - de waarheid zoeken en oprecht zijn in ons spreken.

Zijn er mensen die zich ergeren, omdat je de dingen duidelijk zegt?

Misschien is hun geweten niet zuiver en moeten ze dat op die manier verhullen.

Blijf zo doen, om ze te helpen op hun schreden terug te keren.

Als je andermans bedoelingen te kwader trouw uitlegt, heb je geen recht om begrip te eisen voor jezelf.

Je hebt het er voortdurend over dat er van alles verbeterd moet worden, dat het noodzakelijk is dat er van alles verandert. Nu dan : verander jezelf - wat is dat hard nodig! dan ben je al aan de hervorming begonnen

Zolang dat niet gebeurt, hecht ik niet veel geloof aan je woorden over vernieuwing.

Sommigen zijn zulke farizeeërs dat ze aanstoot nemen aan wat andere mensen zeggen, die in feite precies navertellen wat ze - eerder gehoord hebben uit de mond van de eersten.

Je bent zo'n bemoeial dat het lijkt of je geen andere taak hebt dan het leven van je naaste uit te pluizen. En als je tenslotte eens een rechtschapen mens op je weg hebt gevonden die niet over zich heen laat lopen en je op je nummer heeft gezet, beklaag je je openlijk alsof hij je heeft beledigd.

Het is zover met je gekomen door je gebrek aan schaamte en je verwrongen geweten! - en dat geldt voor veel mensen.

Je wilt in één klap de - eer - van de juiste opvatting opeisen èn de onedele - voordelen - van de tegenovergestelde mening.

Dat noem je, in welke taal dan ook, dubbelhartigheid.

Wat lopen ze over van goedheid! - Ze zijn bereid - door de vingers te zien - wat slechts lof verdiend.

Het is een oude list dat de vervolger de vervolgde speelt.

Het volk heeft daar reeds, in duidelijke taal, zijn oordeel over geveld: een steen gooien en dan bij jezelf een verband omdoen.

Is het niet zo dat er - helaas - heel wat mensen zijn die eerst door hun lasterpraat de rechtvaardigheid geweld aandoen en zich vervolgens beroepen op de naastenliefde en het fatsoen, om ervoor te zorgen dat hun slachtoffer zich niet kan verdedigen?

Hoe pijnlijk klinkt het woord oecumene in de mond van - katholieken die andere katholieken slecht behandelen!

Wat een scheve opvatting van objectiviteit! Ze bekijken mensen of taken door de vervormde bril van hun eigen gebreken en leveren dan, hondsbrutaal, kritiek, of beginnen ongevraagd adviezen uit te delen.

Een concreet voornemen: bij het geven van een berisping of van adviezen spreken in het bewustzijn van Gods tegenwoordigheid, en wat wij dan zeggen ook op onszelf toepassen.

Grijp nooit naar de - altijd verwerpelijke - methode om tegen wie dan ook een lastercampagne op touw te zetten - En zeker niet onder het mom van moraliserende argumenten, want die kunnen nooit een rechtvaardiging zijn voor een immorele actie.

Maak er een gewoonte van om over alles en iedereen vriendelijk te spreken, vooral over hen die in dienst van God werken.

En als dat niet kan, houd dan je mond! Ook bruuske en lichtvaardige commentaren kunnen uitlopen op kwaadsprekerij en laster.

Een jongeman die er juist toe was gekomen zich op een meer persoonlijke wijze aan God te geven, zei: “Wat me nu te doen staat is minder te praten, zieken te bezoeken en op de grond te slapen”.

Pas dit recept op jezelf toe.

Over priesters van Christus moet men alleen maar spreken om ze te prijzen!

Ik hoop van ganser harte dat mijn broeders en ik daar in ons dagelijkse optreden goed rekening mee houden.

De leugen heeft veel facetten: verzwijgen, intrige, laster - Maar zij is altijd het wapen van de lafaards.

Degenen die tegen jou kwaad hebben gesproken over die vriend die trouw - aan God is, zijn dezelfden die over jou zullen roddelen als je besluit je beter te gaan gedragen.

Door bepaalde opmerkingen kunnen alleen maar diegenen worden gekwetst die zich er iets van aantrekken. Daarom zul je, wanneer je, wanneer je - met hart en ziel - de Heer navolgt, de kritiek daarover opvatten als een loutering en gebruiken als een prikkel om de pas te versnellen.

Wees op je hoede voor de verspreiders van laster en insinuaties, wat door sommigen wordt geaccepteerd omdat ze niet nadenken en door anderen omdat ze te kwader trouw zijn. Ze zaaien zo onrust in hun omgeving en vergiftigen de openbare mening.

Er zijn omstandigheden waarin de ware naastenliefde vereist dat dergelijke wandaden en degenen die dat bevorderen, aan de kaak worden gesteld. Anders kunnen zij zowel als degenen die het horen, gaan denken: wie zwijgt, stemt toe.

Dit nummer schrijf ik met de bedoeling dat jij en ik het boek met een glimlach kunnen afsluiten en om die gewaardeerde lezers gerust te stellen die uit naïviteit of kwaadaardigheid de kabbala hebben gezocht achter de 999 punten van De Weg.

Verwijzingen naar de H. Schrift