Lijst van punten

Er zijn 18 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Waarheidsliefde → trouw en liefde voor de waarheid.

Sommigen maken fouten uit zwakte - vanwege de broze klei waar we allen van zijn gemaakt, maar blijven de leer van de Kerk volledig vasthouden.

Dat zijn dezelfde mensen die, met de genade van God, de heldhaftige moed en nederigheid tonen om hun misslagen te erkennen en de waarheid vurig te verdedigen.

Wat zitten ouders, leraren, of geestelijk leiders er naast - als ze volstrekte openhartigheid eisen en dan schrikken als ze de hele waarheid te horen krijgen!

Je bad voor een kruisbeeld en nam dit besluit: het is beter dat ik omwille van de waarheid lijd, dan dat de waarheid door mij moet lijden.

Je verzekert me, dat je altijd veel eerbied voor de waarheid hebt - Houd je haar daarom altijd op zo'n - eerbiedwaardige - afstand?

Je zult mensen tegenkomen die je nauwelijks zult kunnen overtuigen, omdat ze zo bot en koppig zijn - Maar afgezien van zulke gevallen, is het de moeite waard om verschillen in opvatting op te helderen en wel met al het nodige geduld.

Sommigen horen slechts - willen alleen maar horen - wat er in hun eigen hoofd omgaat.

Het begrip dat veel mensen van anderen eisen, komt erop neer dat allen zich moeten aansluiten bij hùn partij.

Waarom kijk, luister, lees en spreek je met zo'n slechte bedoeling en zoek je overal het - kwaad - achter, dat niet in de bedoelingen van anderen maar in je eigen ziel zit?

Zijn er nogal wat die kwaadspreken en roddelen over dat apostolisch initiatief? - Ach, als jij maar de waarheid verkondigt, is er in elk geval één die géén kritiek levert.

Met een agressieve polemiek, die vernedert, wordt zelden een vraagstuk tot oplossing gebracht. En zeker is er nooit tot opheldering van zaken te komen als er onder degenen die de discussie voeren een fanaticus zit.

Ben je geërgerd dat ik steeds op dezelfde manier op dezelfde wezenlijke zaken terugkom? Dat ik geen rekening houd met die modestromingen? - Kijk eens: in de loop van de eeuwen is een rechte lijn steeds op dezelfde manier gedefinieerd omdat dat het duidelijkste en het kortste was. Een andere omschrijving zou minder duidelijk zijn en ingewikkelder.

De leugen heeft veel facetten: verzwijgen, intrige, laster - Maar zij is altijd het wapen van de lafaards.

Je moet die kwaadspreker zo van repliek dienen: Ik zal de betrokkene zelf op de hoogte stellen en het er met hem over hebben.

Deze raad is voor jou die nog jong bent en pas de weg hebt ingeslagen: omdat God alles verdient, moet je proberen in je beroep eersteklas werk te leveren, zodat je later je ideeën effectiever kunt propageren.

“Men steekt geen lamp aan om hem onder de korenmaat te zetten, maar op een standaard, zodat allen verlicht worden die in het huis zijn. Laat zo uw licht stralen voor de mensen, zodat ze uw goede werken zien en uw Vader verheerlijken die in de hemel is.”

En aan het einde van zijn verblijf op aarde beveelt Hij: Euntes docete, - gaat en onderwijst. Hij wil dat zijn licht straalt in het gedrag en in de woorden van zijn leerlingen, ook in die van jou.

Schrik niet en wees niet verbaasd over de bekrompenheid van sommige mensen. Er zullen altijd wel verwaande lieden zijn die met vertoon van zogenaamde cultuur in feite het wapen van de onwetendheid hanteren.

We mogen niet tolereren dat wie dan ook de geschiedenis of iemands levensloop vervalst, ook niet als het met goede bedoelingen gebeurt. - Maar het is een grote vergissing om vijanden van de Kerk, die hun tijd hebben gebruikt om haar te vervolgen, op een voetstuk te plaatsen. Wees ervan overtuigd: de historische waarheid lijdt er niet onder als een christen niet meewerkt aan het bouwen van een voetstuk dat er niet hoort te zijn: sinds wanneer moet de haat model staan?

Ze beweren dat ze degenen die anderen onder de voet lopen, met tact en begrip tegemoet treden uit naam van de liefde.

Ik bid God dat hun tact en begrip geen camouflage is - voor hun menselijk opzicht, dus voor hun gemakzucht, die hen kwaad doet gedogen. Want in dat geval - zouden hun tact en begrip niet anders zijn dan medeplichtigheid aan het beledigen van God.