Lijst van punten

Er zijn 24 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Liefde.

Je bent weetgierig…, je wilt leiding geven…, je wilt stoutmoedig zijn.

Goed, uitstekend; maar… voor Christus, uit Liefde.

God beminnen en geen eerbied hebben voor een priester… dat is onmogelijk.

Dat volgen van een leefplan en een dagrooster, zei je me, is zo eentonig! En ik heb je geantwoord: Het is zo eentonig, omdat er liefde ontbreekt.

Je hebt me aan het lachen gemaakt met je ongeduldige bidden. - Je zei Hem: “Ik wil niet oud worden, Jezus… dan moet ik nog zo lang wachten voor ik U kan zien! Later is mijn hart misschien niet meer zo onstuimig als nu. Later lijkt mij te laat. Nu kan mijn vereniging met U inniger zijn, omdat ik U bemin met de frisse, zuivere liefde van de jeugd”.

De Liefde… is een liefde waard!

De Christus die jij ziet, is Jezus niet, maar alleen het armzalige beeld dat zich voor jouw vertroebelde ogen gevormd heeft… - Zuiver je. Verhelder je blik door nederigheid en boete. Dan… zal de klaarheid van de Liefde je niet ontbreken en je zult een volmaakte zienswijze krijgen. Het beeld dat je dan krijgt, zal werkelijk het beeld van Hem zijn!

Je hebt je goed gedragen… ofschoon je zo diep gevallen bent. - Je hebt je goed gedragen, omdat je je vernederd hebt, omdat je de dingen hebt rechtgezet, omdat je jezelf weer hoop hebt gegeven, en die hoop bracht je weer tot de Liefde. - Kijk me niet zo stomverbaasd aan: je hebt je goed gedragen! - Je bent van de grond opgestaan: surge, sta op, galmde de machtige stem opnieuw, et ambula, en wandel: en nu aan de slag!

Wees niet bang, de Heer bij zijn naam - Jezus - te noemen en Hem te zeggen dat je van Hem houdt.

Je weet, dat er “evangelische raden” zijn. Die te volgen is een verfijning van de liefde. - Men zegt, dat het een weg voor weinigen is. - Soms denk ik, dat het een weg voor velen zou kunnen zijn.

Trek het je niet aan, als je van corpsgeest wordt beticht. Wat willen ze? Een broos werktuig, dat breekt als men het oppakt?

Vraag Jezus niet alleen vergiffenis voor jóuw zonden; heb Hem niet alleen met jóuw hart lief… Schenk Hem genoegdoening voor alle beledigingen die Hem zijn aangedaan, nu worden aangedaan of zullen worden aangedaan… Heb Hem lief met alle kracht van alle harten van alle mensen die Hem het meest bemind hebben.

Durf: zeg Hem, dat je gekker op Hem bent dan Maria Magdalena, dan Teresia van Avila, en de kleine Teresia…, meer weg van Hem dan Augustinus, dan Dominicus en Franciscus, dan Ignatius en Franciscus Xaverius.

Laat het vuur van je liefde niet als een dwaallichtje zijn. - Een illusie, een schijnvuur, dat noch doet ontvlammen, wat het aanraakt, noch warmte geeft.

Timor Domini sanctus. De vrees voor God is heilig. - Vrees, die nooit slavenvrees is, maar verering van een zoon voor zijn vader; want God, je Vader, is geen tiran.

Verdriet uit liefde. - Omdat Hij goed is. Omdat Hij je Vriend is, die voor jou zijn Leven gaf. - Omdat al het goede dat je hebt, van Hem is. - Omdat je Hem zo dikwijls beledigd hebt… Omdat Hij je heeft vergeven… Hij!… jou!

- Huil, mijn kind, huil van verdriet en liefde tegelijk.

Als iemand gestorven zou zijn om mij van de dood te vrijwaren!…

-God stierf. En ik blijf onverschillig.

Jij dwaas! Ik zag je wel - je meende alleen te zijn in de bisschoppelijke kapel -, toen je op iedere pasgewijde kelk en pateen een kus gaf: om Hem te verwelkomen, wanneer Hij voor de eerste keer in die heilige vaten zou “afdalen”.

Vergeet niet, dat de smart de toetssteen van de liefde is!

Een oprecht hart en goede wil: met deze twee elementen en met de blik gericht op het vervullen van de wil van God, zul je je dromen van liefde verwezenlijkt zien en zal je honger naar zielen gestild worden.

Hoe graag zullen de heilige engelen hun dienst verricht hebben aan degene die hun zei: “Heilige engelen, ik roep u aan, zoals de bruid van het Hooglied, ut annuntietis ei quia amore langueo, - opdat gij Hem zegt dat ik van liefde sterf”.

Je bent uiterst gevoelig. - Alles doet je geestelijk en lichamelijk pijn. Alles is een verleiding voor je geworden…

Wees nederig, ik herhaal het, en je zult zien hoe vlug je uit deze toestand bevrijd wordt; je verdriet zal in vreugde veranderen en de verleiding in vaste zekerheid.

Maar verlevendig ondertussen je geloof. Vervul je met hoop en bid zonder ophouden akten van liefde; ook al denk je dat het slechts lege woorden zijn.

Je spreekt me van “heldhaftig” sterven. - Geloof je niet dat het “heldhaftiger” is, onopgemerkt te sterven, in een goed bed, als een burger…, maar aan de Liefde?

Moge geen andere genegenheid je aan de aarde binden dan het waarlijk goddelijke verlangen, Christus te verheerlijken, en door Hem en met Hem en in Hem de Vader en de heilige Geest.

Zeg eens tegen… die daar, dat ik vijftig mensen nodig heb die Jezus Christus boven alles liefhebben.

Soms voelen wij ons geneigd daden van kleine kinderen te stellen. - In de ogen van God zijn het bekoorlijke attenties. En zolang het geen sleur wordt, zijn deze kleine werken uiteraard vruchtbaar, zoals de Liefde altijd vruchtbaar is.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift