Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Liefde → liefde en offer.

Jij… die voor een aardse liefde zoveel laagheden hebt willen accepteren, geloof je werkelijk dat je van Christus houdt als je die vernedering niet voor Hem verdraagt?

Laten wij in dit arme leven van nu de kelk van pijn en smart tot de laatste druppel leegdrinken. - Wát maakt het uit om tien, twintig, vijftig jaar te lijden…, als daarna voor altijd de hemel komt, voor altijd…, voor altijd!

En bovenal - beter nog dan om de hierboven neergeschreven reden: propter retributionem, vanwege het loon -, wat gééft het te lijden als men dat doet om te troosten, om welgevallig te zijn aan God onze Heer, in de geest van herstel, verenigd met Hem in het dragen van Zijn Kruis; kortom: als men lijdt uit Liefde?…

Je zegt dat je niets bent… - Dat anderen wonderen gedaan hebben en nog steeds doen, in organisaties, pers en propaganda. - Dat zij daartoe dan ook over alle middelen beschikken, terwijl jij er geen hebt?… Wel, denk dan aan Ignatius: een onwetende onder de doctoren van Alcalá. - Zonder een cent op zak onder de studenten van Parijs. - Vervolgd, belasterd…

Dat is de weg: bemin, geloof, en… lijd: je liefde, je geloof en je kruis zijn de onfeilbare middelen om de apostolische verlangens die je in je hart draagt, te verwerkelijken en te vereeuwigen.

Ideo omnia sustineo propter electos, ik verdraag alles ter wille van de uitverkorenen - ut et ipsi salutem consequantur, opdat ook zij het heil verwerven - quae est in Christo Jesu, dat in Jezus Christus is.

- Dit is de manier, de gemeenschap van de heiligen te beleven!

- Vraag de Heer je deze geest van St. Paulus te geven.

“Men kan niet tegelijk wortel en kruin zijn als men niet tevens sap is, dat wil zeggen geest, iets dat binnenin werkt”.

- Je vriend die deze woorden schreef, wist dat je van nobele idealen bezield was. - En hij wees je de weg: discretie en offer, het werken van binnen!

Aarzel niet. Laat uit je hart een fiat - Uw wil geschiede!… - naar je lippen opstijgen als bekroning van het offer.

Een speldeprik. - En nog een. En weer een. - Verdraag ze! Zie je niet dat je zo klein bent, dat je in je leven - op jouw kleine weg - alleen maar kleine kruisen opofferen kunt?

Bovendien, stel je voor: het ene kruis op het andere, een speldeprik… en nog een…, wat een berg!

Uiteindelijk, kind, heb je iets heel groots gepresteerd: liefhebben.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift