Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Tegenslagen.

Jij… die voor een aardse liefde zoveel laagheden hebt willen accepteren, geloof je werkelijk dat je van Christus houdt als je die vernedering niet voor Hem verdraagt?

Verlang er niet naar “begrepen” te worden. - Dit onbegrip is door de voorzienigheid beschikt: opdat je offer onopgemerkt blijft.

Er zijn veel mensen, ook heilige, die je weg niet begrijpen. - Probeer niet koste wat kost dit te verhelpen. Je verdoet je tijd er maar mee en geeft aanleiding tot indiscreties.

Laat, als je een apostel bent, nooit de moed zinken. - Er is geen tegenslag die je niet kunt overwinnen.

- Waarom ben je dan bedroefd?

De storm van de vervolging is heilzaam. - Wat gaat daarbij verloren?… Wat al verloren is, kan niet meer verloren gaan. - Als de boom van de Kerk niet met wortel en al uitgerukt wordt - en er is geen storm of orkaan die hem uitrukken kan -, dan vallen alleen de dorre takken af… En dat die afvallen is goed.

Akkoord, die persoon heeft je slecht behandeld. - Maar: heb jij God niet slechter behandeld?

Overal waar U, Jezus, langs komt, blijft geen hart onverschillig. - U wordt of bemind, of gehaat.

Als een echte apostel U navolgt en zijn plicht doet, moet ik me dan verwonderen - daar hij immers een andere Christus is - dat hij soortgelijke gevoelens van afkeer of genegenheid oproept?

Alweer…: Ze hebben gezegd, ze hebben geschreven…: ervoor, ertegen…: met minder of met meer goede wil…: insinuaties en laster. Lofredes en toejuichingen. Zinnige en onzinnige dingen…

- Dwaas, grote dwaas! Zolang je recht op je doel afgaat, hoofd en hart bedwelmd door God, wat kan het je dan schelen of de storm raast, de krekel tsjirpt, of er geloeid wordt, geknord of gehinnikt?… Bovendien…, er is niets aan te doen: je kunt geen ijzer met handen breken.

Ze hebben hun tong geroerd, en je hebt geleden onder de minachting. Dit heeft je temeer gekwetst, omdat je er niet op verdacht was.

Je bovennatuurlijke reactie moet zijn: vergeven. - En zelfs om vergiffenis vragen. En van deze ervaring profiteren, om innerlijk meer van de schepselen los te komen.

Wanneer het lijden en de verachting komen…, het Kruis, moet je bedenken: wat is dit in vergelijking met wat ik verdien?

Heb je te kampen met grote tegenspoed? - Heb je grote moeilijkheden? Zeg dan langzaam, woord voor woord, bijna proevend, dit krachtige en mannelijke gebed:

“Moge de zeer rechtvaardige en beminnelijke wil van God gedaan, vervuld, geprezen en eeuwig verheerlijkt worden boven alle dingen. - Amen. - Amen”.

Ik verzeker je, dat je de vrede zult vinden.

Je lijdt in dit leven hier…, dat maar een droom, een korte droom is. - Verheug je! Want God, je Vader, houdt erg veel van je. Als jij Hem geen hindernissen in de weg legt, zal Hij je na deze boze droom een heerlijk ontwaken schenken.