Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Tegenslagen.

Wees op een heilige manier 'slim'. Wacht niet tot de Heer je tegenslagen stuurt. Loop erop vooruit met vrijwillige boetedoening. Dan zul je de tegenslagen niet tegemoet gaan met gelatenheid - wat een verouderd begrip is - maar met Liefde: een woord dat eeuwig jong is.

Richt je tot de Maagd Maria - zij is de Moeder, Dochter en Bruid van God, en ook onze Moeder -, om haar te vragen dat zij meer genade voor je verkrijgt van de Allerheiligste Drieëenheid: de genade van geloof, van hoop, van liefde en van berouw. Wanneer er in het leven een sterke droge wind dreigt op te steken die in staat is de bloemen van de ziel te verdorren, zal deze die van jou niet verdorren…, noch die van je broers en zusters.

Zolang ik U niet verlies, zal verdriet voor mij geen echt verdriet zijn.

Er is niemand tot wie Jezus het woord niet wil richten; een woord dat geneest, dat troost, dat verlicht.

Laten jij en ik dat goed onthouden, ook als wij moe zijn door het vele werk of door tegenslagen.

Onze vriend bad voor een priester die uit haat tegen het geloof gevangen was genomen. Het was een mooi gebed dat jij ook vaak zou moeten herhalen: “Mijn God, troost hem, want hij wordt vervolgd vanwege U. Hoevelen lijden er niet, omdat zij U dienen!”

Wat een blijdschap geeft de gemeenschap van de heiligen!

Wat doet het pijn geminacht te worden, ook als je er helemaal voor open staat!

Maak je geen zorgen, maar offer het aan God op.

Die minachting heeft je erg veel pijn gedaan…! Het betekent dat je nog te gemakkelijk vergeet wie jij bent.

Als we vinden dat we onrechtvaardig worden beschuldigd, laten we ons gedrag dan in de aanwezigheid van God onderzoeken, cum gaudio et pace, met een blijde sereniteit, en rechtzetten wat de naastenliefde verlangt, ook als het om onschuldige dingen gaat.

We moeten ons elke dag meer inspannen om heilig te worden en laten ze dan maar zeggen wat ze willen, als de volgende zaligspreking maar van toepassing is: Beati estis cum… dixerint omne malum adversus vos mentientes propter me, zalig zijt gij, wanneer men u… lasterlijk van allerlei kwaad beticht om Mijnentwil.

Iemand merkte op - ik herinner me niet wie, of waar - dat de storm van de intrige woedt rond de mensen die boven de massa uitsteken, zoals de orkaan, die de hoogste pijnbomen geselt.

Intriges, laaghartige interpretaties - gesneden naar de maat van het hart van wie die praatjes rondstrooit -, lafhartig gefluister… Het komt in veel kringen helaas herhaaldelijk voor: zelf doet men niets, en anderen wordt het onmogelijk gemaakt te werken.

Overweeg rustig deze verzen van de psalmist: “Israëls God, voor mijn broeders werd ik een vreemde; iemand van elders voor mijn moeders zonen; de ijver voor uw huis heeft mij verteerd, mij trof de smaad van uw smaders”… en ga gewoon door met werken.

Ook als de mensen nog zo goed zijn, wordt er over iemand die echt goed wil doen geroddeld. Ook dat is het heilig Kruis.

In silentio et in spe erit fortitudo vestra, in zwijgen en in vertrouwen zal uw kracht liggen… verzekert de Heer de zijnen. Zwijgen en vertrouwen: twee belangrijke wapens in tijden van tegenspoed, wanneer de mensen weigeren je te helpen.

Het lijden verdragen zonder te klagen - kijk naar het heilig lijden en sterven van Jezus -, is een maat voor de liefde.

Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift
Verwijzingen naar de H. Schrift