Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Moeilijkheden.

Groei tegen de verdrukking in. - De genade van de Heer zal je niet ontbreken: inter medium montium pertransibunt aquae! Je zult je door het gebergte een weg banen!

Wat geeft het dat je je activiteiten wat moet inperken, als je later, als een veer die gespannen werd, veel verder zult komen dan je ooit gedroomd had?

Je botst met bepaalde karakters uit je omgeving… Het is onvermijdelijk dat dit gebeurt, want je bent geen gouden tientje dat iedereen graag wil hebben.

Bovendien, hoe zou je zonder deze wrijvingen in de omgang met je naaste, de scherpe punten, de oneffenheden en de uitsteeksels van je karakter - je onvolmaaktheden en fouten - kunnen afslijpen? Hoe zou je anders naar de volmaakte naastenliefde kunnen streven: rijp, gepolijst en tegelijk soepel en sterk?

Als jouw karakter en dat van degenen die met je samenleven, zoet en zacht was als schuimgebak, zou je niet heilig worden.

Het loont de moeite deze veilige leer te kennen: de eigen geest is een slechte raadgever en een slechte stuurman om de ziel, in storm en onweer, te sturen langs de klippen van het innerlijk leven.

Daarom is het de wil van God, dat er een Meester aan het roer van het schip staat, die ons met zijn licht en kennis veilig de haven kan binnenloodsen.

Hoe gaat het met dat hart? - Word nou niet ongerust: de heiligen, die net als jij en ik heel gewone en normale wezens waren, voelden net zo goed die “natuurlijke” neigingen. En als zij ze niet gevoeld hadden, dan zou hun “bovennatuurlijke” reactie, om hun hart - lichaam en ziel - te bewaren voor God in plaats van het te geven aan een schepsel, weinig verdiensten hebben gehad.

Daarom meen ik, dat de zwakheid van het hart geen belemmering behoeft te zijn voor een vastbesloten en liefhebbend mens, wanneer hij eenmaal de weg gezien heeft.

De weg is zo duidelijk!… De hindernissen zijn zo helder zichtbaar!… De wapens om te overwinnen zijn zo voortreffelijk! Desondanks, hoeveel omwegen en hoeveel struikelingen. Is het niet zo?

- Wat jou van het goede pad afbrengt, je doet struikelen en je zelfs doet vallen, dat is de dunne draad - in werkelijkheid een ketting, een smeedijzeren ketting - die we allebei goed kennen en die je niet verbreken wilt.

- Waarop wacht je om hem door te hakken en voorwaarts te gaan?

De oorlog! - De oorlog heeft een bovennatuurlijk doel, zeg je, dat de wereld onbekend is: de oorlog is voor ons geweest…

De oorlog is de grootste hindernis die het simpel volgen van de gemakkelijke weg belet. - Desondanks zullen we hem op den duur moeten liefhebben zoals een kloosterling zijn boetegesel.

Zie je: een draad, en nog een draad, en veel andere draden vormen, goed samengevlochten, deze kabel die in staat is enorme gewichten op te heffen.

- Als jij en je broeders jullie wil verenigen om die van God te vervullen, zullen jullie in staat zijn alle hindernissen te overwinnen.

Verwijzingen naar de H. Schrift