Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Moeilijkheden.

Wat zie ik nu duidelijk dat de - heilige schaamteloosheid - heel diep in het evangelie is geworteld! Vervul de wil van God, indachtig de vals beschuldigde Jezus, de bespuugde en in het gezicht geslagen Jezus, de Jezus die voor de gerechtshoven van kleine mensjes werd gesleept, en van de zwijgende Jezus!

Voornemen: je hoofd buigen bij beledigingen en - alvast rekening houdend met vernederingen die zeker nog zullen komen - de goddelijke taak voortzetten die de Barmhartige Liefde van onze Heer ons heeft willen toevertrouwen.

Het is nutteloos te proberen het iedereen naar de zin te maken. Ontevredenen, mensen die protesteren, zullen er altijd wel zijn. Kijk eens hoe de volkswijsheid dat samenvat: - Als het goed gaat met de schapen, gaat het slecht met de wolven.

Je bent door de moeilijkheden geïntimideerd en - verstandig, gematigd en objectief - geworden.

Denk eraan dat je die woorden altijd hebt geminacht, als het namelijk synoniemen worden van lafheid, bangheid en gemakzucht.

Je verzekerde me dat je wilde strijden zonder rust te nemen. En nu kom je met een lang gezicht bij me.

Kijk, zelfs menselijk gesproken is het al goed dat niet alles voor je wordt opgelost, zodat er geen hindernissen meer voor je zouden zijn. Iéts - veel! - moet je er zelf aan doen. Zo niet, hoe zou je je dan heilig moeten - maken!

Je vroeg de Heer een beetje voor Hem te mogen lijden. Maar dan als het lijden op zo'n menselijke manier komt, zo gewoon-moeilijkheden en problemen in het gezin, of die talloze kleine hinderlijke dingen-, kost het je moeite om daar Christus achter te zien. - Open je handen gewillig voor die spijkers, en je leed zal in vreugde worden omgezet.

Veel zorgen kunnen direct worden verholpen. Andere niet zo gauw. Maar alles zal in orde komen als we trouw zijn: als we gehoorzamen, als we uitvoeren wat ons is opgedragen.

Denk je dat anderen geen twintig jaar zijn geweest? Denk je dat zij nooit als minderjarigen door hun ouders zijn beknot? Denk je dat hun de kleine, of niet zo heel kleine problemen waar jij over valt, bespaard zijn gebleven? - Nee. Zij hebben dezelfde omstandigheden meegemaakt als jij nu en - met hulp van de genade - zijn ze volwassen geworden, door met edelmoedige volharding hun ik eronder te krijgen; door toegeeflijk te zijn waar dat kon, maar trouw te blijven, zonder arrogantie en zonder te krenken, - rustig en nederig, wanneer dat niet kon.

Verwijzingen naar de H. Schrift