Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Oordeel.

“Ik vond het grappig u de uitdrukking te horen gebruiken, dat Onze Lieve Heer “afrekening” met u zal houden. Nee, voor u allen zal Hij geen Rechter zijn in de strenge zin van het woord, maar gewoon Jezus”. - Deze regels, geschreven door een heilige bisschop, die meer dan één bedroefd hart hebben getroost, kunnen ook goed het jouwe troosten.

Vrees de rechtvaardigheid van God niet. - De rechtvaardigheid is in God even bewonderenswaardig en beminnelijk als de barmhartigheid: beide zijn bewijzen van zijn Liefde.

“Hij zal komen oordelen de levenden en de doden”, bidden wij in de geloofsbelijdenis. - Hopelijk verlies je dit oordeel, deze gerechtigheid en… deze Rechter niet uit het oog.

Brandt in jouw ziel niet het verlangen, God, je Vader, blij te maken wanneer Hij je zal moeten oordelen?

De wereldse mensen neigen ertoe veel te spreken over de barmhartigheid van God. - Hierdoor moedigen zij zichzelf aan, voort te gaan op hun dwaalwegen.

Het is waar dat God, onze Heer, oneindig barmhartig is. Maar Hij is ook oneindig rechtvaardig: er bestaat een oordeel, en Hij is de Rechter.

Vat moed. - Weet je niet, dat St. Paulus tot de Korintiërs gezegd heeft: “Ieder zal een loon ontvangen, overeenkomstig zijn werken”?

Apostel: eerst jezelf. - De Heer heeft gezegd bij St. Matteüs: “Velen zullen Mij op de dag van het oordeel zeggen: Heer, Heer! Hebben wij niet in Uw naam geprofeteerd, de duivels uitgedreven en veel wonderen gedaan? Dan zal Ik hun onomwonden verklaren: Nooit heb Ik u als de mijnen beschouwd; gaat weg van Mij, gij die ongerechtigheid doet”.

Laat het niet gebeuren, zegt St. Paulus, dat ik, na voor anderen gepreekt te hebben, zelf verloren ga.