Lijst van punten

Er zijn 7 punten in «De Voor» waarvan het onderwerp is Oordeel.

Wees nooit toegeeflijk ten aanzien van de leer van de Kerk. - Bij een metaalmengsel verliest altijd het edelste metaal aan kwaliteit.

Bovendien is die schat niet van jou en - zoals het evangelie verhaalt - kan de Eigenaar je rekenschap komen vragen op het moment dat je dat het minst verwacht.

Twintig eeuwen zijn er voorbijgegaan en nog dagelijks herhaalt zich het tafereel: nog steeds wordt de Meester veroordeeld, gegeseld, gekruisigd - En veel katholieken blijven door hun gedrag en hun woorden schreeuwen: “Hem? Die ken ik niet!”.

Ik zou overal heen willen gaan om veel mensen er vertrouwelijk op te wijzen dat God weliswaar de Barmhartige is, maar dat Hij ook zeer rechtvaardig is! Daarom heeft Hij duidelijk verklaard: “Wie Mij voor de mensen heeft verloochend zal ook Ik verloochenen.”

Onze Engelbewaarder vergezelt ons altijd als onze kroongetuige. Hij zal bij het bijzonder oordeel na je dood de attenties die je in de loop van je leven aan Onze Lieve Heer hebt bewezen, naar voren brengen. Meer nog: als je je verloren zult voelen door de vreselijke aanklachten van de vijand, zal je engel aankomen met die diepe uitingen van je gevoel die je ooit tot God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest hebt gericht - en die je zelf misschien al vergeten bent.

Daarom moet je je Engelbewaarder nooit vergeten en dan zal deze Hemelvorst je niet in de steek laten, nu niet en niet op het beslissende ogenblik.

De ware christen is altijd bereid om voor God te verschijnen. Want als hij vecht om als een volgeling van Christus te leven, staat hij ieder ogenblik klaar om zijn plicht te doen.

Vreselijk zal het oordeel zijn voor diegenen die precies de weg hebben gekend en die hem, na hem aan anderen te hebben geleerd en van hen te hebben geëist die te volgen, zelf niet hebben afgelegd.

God zal hen oordelen en veroordelen met hun eigen woorden.

Alleen de hel is een straf voor de zonde. De dood en het oordeel zijn niet meer dan de gevolgen ervan, en wie leeft in de genade van God is daar niet bang voor.

Door dat bericht werd ik aan het denken gebracht: eenenvijftig miljoen mensen sterven er per jaar, zevenennegentig per minuut. De visser - dat zei de Meester al - werpt zijn netten in zee, het Koninkrijk der Hemelen lijkt op een sleepnet - en daar zullen de goeden worden uitgehaald; de slechten, de vissen die niet deugen, worden voor altijd weggeworpen! Eenenvijftig miljoen mensen sterven per jaar, zevenennegentig per minuut: vertel dat ook aan anderen!