Lijst van punten

Er zijn 12 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Rijpheid, menselijke en bovennatuurlijke.

Ik zou willen dat je gedrag en je gesprekken zodanig waren, dat allen die je zien of horen spreken, zouden kunnen zeggen: die leest het leven van Jezus Christus.

Bezadigdheid. - Laat die gekunsteldheid en die kinderachtige manieren achterwege. - Zorg dat je gedrag een weerspiegeling is van de vrede en de orde in je geest.

Zeg niet: “Zo ben ik nu eenmaal…, dat komt door mijn karakter”. Het komt veeleer door je gebrek aan karakter. Wees mannelijk: esto vir.

Verval niet in die karakterzwakte, die wordt gekenmerkt door onstandvastigheid in alles, door frivoliteit in woord en daad, door onbezonnenheid; in één woord: door oppervlakkigheid.

En deze oppervlakkigheid - vergeet het niet - maakt je dagelijkse plannen “zo vol leegte”, dat je een dooie pier en een nutteloze hansworst wordt, indien je daar niet tijdig - niet morgen, maar vandaag! - op reageert.

Je wilt werelds, oppervlakkig en onbezonnen zijn, omdat je laf bent. Wat is die weigering jezelf te willen zien zoals je bent, anders dan lafheid?

Wat een verheven wijze om een leven van onbenullige dwaasheden te leiden, en wat een manier om iets te worden in het leven: alsmaar hoger stijgen omdat je “weinig gewicht” hebt, omdat je leeg bent, in je hoofd en in je hart!

Waarom ben je zo wispelturig? Wanneer ga je je eindelijk eens op een vast doel richten? - Laat die voorliefde van jou voor de eerste steen toch varen, en leg eerst maar eens de laatste hand aan één van je vele projecten.

Wees niet zo gauw… op je teentjes getrapt. - Door het minste of geringste voel je je beledigd. - Om met jou over de kleinste onbenulligheid te praten, moet men ieder woord op een goudschaaltje leggen.

Ik hoop niet dat je kwaad wordt als ik je zeg dat je… onuitstaanbaar bent. - Zolang dat niet beter wordt, heeft niemand iets aan je.

Zwijg. - Wees niet zo kinderachtig, de karikatuur van een kind: wees geen klikspaan, onrustzaaier, kletser. - Met je verhalen en je geroddel heb je de onderlinge liefde laten verkoelen, het ergste wat je kon doen. Als je dan met je boze tong de sterke muren van de volharding van anderen op hun grondvesten hebt doen trillen, is jouw volharding geen genade van God meer, omdat ze het verraderlijke instrument van de vijand is geworden.

Je bent nieuwsgierig en een uithoorder, een snuffelaar en een gluurder. Schaam je je niet dat je, zelfs in je gebreken, zo weinig mannelijk bent? - Wees een kerel! Zet die zucht alles over anderen te willen weten om in verlangens en daden van zelfkennis.

Je mannelijke geest, rechtschapen en eenvoudig, raakt in de war als hij verwikkeld raakt in intriges en kletspraatjes, waar je geen hoogte van kunt krijgen, en waar je nooit in verzeild had willen raken. - Verdraag de vernedering, het onderwerp van roddelpraat te zijn, en leer hieruit in het vervolg meer op je woorden te letten.

Man, wees wat minder naïef (ook al ben je een kind, en dat speciaal voor God), en zet in het bijzijn van anderen je broeders niet in het zonnetje.

Verwijzingen naar de H. Schrift