Lijst van punten

Er zijn 6 punten in «De Smidse» waarvan het onderwerp is Rijpheid, menselijke en bovennatuurlijke.

Je moet de evenwichtigheid, de sterkte en het verantwoordelijkheidsbesef hebben dat mensen vaak pas na verloop van vele jaren krijgen, als ze op hoge leeftijd zijn. Jij zult dat alles bereiken terwijl je nog jong bent, als je het bovennatuurlijk besef niet verliest dat je een kind van God bent. Hij zal jou, meer dan die oudere mensen, de nodige kwaliteiten geven om je werk als apostel te verrichten.

Bid vol overtuiging met de psalmist: “Heer, Gij zijt mijn toevlucht en mijn sterkte, in U stel ik mijn vertrouwen!”

Ik garandeer je dat Hij je - bij bekoringen en… als je valt! - zal behoeden voor de hinderlagen van de 'duivel van de rijpere leeftijd', wanneer jaren en deugden in jou gerijpt zouden moeten zijn en je uit ervaring zou moeten weten dat alleen Hij de Sterkte is.

Kijk eens of je deze schijnbare tegenstrijdigheid begrijpt. Toen hij dertig werd, schreef hij in zijn dagboek: “Nu ben ik niet jong meer.” Toen hij de veertig passeerde schreef hij: “Ik blijf jong tot mijn tachtigste; als ik eerder sterf, zal ik denken, dat ik te vroeg gestorven ben.”

Ondanks de jaren had hij steeds de volle jeugd van de Liefde.

Vanwege het vertrouwen dat Hij in je stelt door je naar zijn Kerk te brengen, moet je de zelfbeheersing, de kalmte, de sterkte, de - menselijke en bovennatuurlijke - rijpheid hebben, die velen pas na verloop van jaren verwerven.

Je moet niet vergeten dat de catechismus ons leert dat christen-zijn betekent een man of vrouw te zijn, die het geloof van Christus heeft.

Orde zal harmonie in je leven brengen en je doorzettingsvermogen geven. Orde zal vrede geven aan je hart en rust aan je houding.

God heeft overtuigde, vastberaden vrouwen en mannen nodig, op wie men kan steunen.

Verwijzingen naar de H. Schrift