Lijst van punten

Er zijn 9 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Onopgemerkt blijven .

Laat je deugd niet luidruchtig zijn.

Dat noemt men: roddelen, kwaadspreken, kletspraat, intrige, achterklap, verhaaltjes, bedreiging… of laster? Gemeenheid?

- Het is moeilijk te voorkomen, dat “beoordelingen” door iemand die daarmee niet belast is, uitdraaien op “oudewijvenpraat”.

Je hebt de geest van armoede niet, wanneer je in de gelegenheid bent, een keuze te doen zonder dat anderen het zien, en je niet het minste kiest.

Verlang er niet naar “begrepen” te worden. - Dit onbegrip is door de voorzienigheid beschikt: opdat je offer onopgemerkt blijft.

“Men kan niet tegelijk wortel en kruin zijn als men niet tevens sap is, dat wil zeggen geest, iets dat binnenin werkt”.

- Je vriend die deze woorden schreef, wist dat je van nobele idealen bezield was. - En hij wees je de weg: discretie en offer, het werken van binnen!

Ik kan je het belang van de discretie niet voldoende voor ogen houden.

- Als ze niet het scherp van je wapen is, dan is ze op zijn minst de handgreep.

Wat hebben de mensen toch een zucht om van plaats te veranderen! - Wat zou er gebeuren als ieder bot, elke spier van het menselijk lichaam een andere plaats zou willen innemen dan haar toekomt?

Het onbehagen in de wereld heeft geen andere oorzaak. - Volhard op je plaats, mijn kind: hoeveel kun je van daaruit niet doen voor de werkelijke heerschappij van onze Heer!

Non manifeste, sed quasi in occulto, niet in het openbaar, maar in het verborgene: zo gaat Jezus naar het Loofhuttenfeest.

Zo zal Hij met Kleofas en zijn gezel naar Emmaüs gaan. - Zo ziet Maria Magdalena Hem na zijn verrijzenis.

En zo: non tamen cognoverunt discipuli quia Jesus est, de leerlingen bemerkten niet dat Hij het was. Zo verschijnt Jezus bij de wonderbare visvangst waarover St. Jan vertelt.

Nog meer verborgen is Hij, uit Liefde voor de mensen, in de Hostie.

Minachting en vervolging zijn gezegende tekenen van goddelijke voorliefde. Maar er bestaat geen mooier bewijs en teken van Gods voorliefde, dan onopgemerkt door het leven te gaan.