Lijst van punten

Er zijn 11 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Onopgemerkt blijven  → apostolaat.

Je bekommert je er alleen om, je cultuur te ontwikkelen. - Maar wat je ontwikkelen moet, is je zieleleven. - Dan pas werk je voor Christus, zoals het moet. Om hier op aarde te heersen heeft Hij mensen nodig die, met hun blik op de hemel gericht, een groot prestige verwerven in alle menselijke activiteiten en hierdoor in stilte, maar doelmatig, een apostolaat van het beroep uitoefenen.

Spreek niet zonder reden over vertrouwelijke aangelegenheden van je apostolaat: weet je niet dat de wereld vol egoïstisch onbegrip is?

Altijd sensatie! - Je vraagt me om foto”s, grafieken, statistieken.

- Ik zal je dit materiaal niet sturen, want, hoeveel waardering ik ook heb voor de tegenovergestelde mening, op den duur zou ik gaan geloven dat ik gewerkt heb om een aards doel te bereiken…, terwijl ik geen ander doel heb dan de hemel.

Flonkeren als een ster…, verlangen hoog op te stijgen en als een hemellichaam te schitteren?

Beter is: branden als een fakkel in het verborgene, en alles wat je aanraakt in brand steken. - Dat is jouw apostolaat: daarvoor ben jij op aarde.

Rennen, rennen!… Doen, doen!… Koortsachtige bedrijvigheid, de dwaasheid om steeds in beweging te zijn… Prachtige materiële constructies…

Geestelijk gezien: planken brandhout, goedkoop katoen, overgeschilderde coulissen… rennen, doen! - Een hoop volk aan het lopen: heen en weer.

Zij werken namelijk met het zicht op het heden: zij leven van het ene moment in het andere. - Jij moet alles bezien in het licht der eeuwigheid, toekomst en verleden steeds voor ogen houdend…

Rust. - Vrede. - Leid een intens innerlijk leven. Zonder te rennen, zonder de dwaasheid almaar van plaats te willen veranderen. - Vanaf de plaats die het leven je toegewezen heeft, zul je dan voor velen een geestelijke krachtbron van licht en energie zijn!…, zonder zelf aan kracht en licht in te boeten.

Je wilt een martelaar zijn. - Ik zal het martelaarschap binnen je bereik brengen: wees een apostel, maar noem je geen apostel; wees een missionaris - met een missie -, maar noem je geen missionaris; wees een man van God, maar lijk een man van de wereld: blijf onopgemerkt!

Het is al te simpel de waarde van het apostolaat af te willen meten aan wat men er aan de buitenkant van ziet. - Als je deze maatstaf aanlegt, zou je de voorkeur moeten geven aan een mud kolen boven een handvol diamanten.

Nonne cor nostrum ardens erat in nobis, dum loqueretur in via? Brandde ons hart niet in ons, toen Hij onderweg met ons sprak?

Deze woorden van de leerlingen van Emmaüs zouden, als je een waar apostel bent, spontaan op de lippen moeten komen van je collega's, nadat ze je op hun levensweg hebben ontmoet.

Als jullie je aan God willen geven in de wereld, moeten jullie meer nog dan geleerd (de vrouwen hoeven niet geleerd te zijn, verstandigheid is voor hen voldoende), geestelijk zijn, door het gebed nauw met de Heer verbonden; jullie moeten een onzichtbare mantel dragen, waarmee jullie al je zintuigen en vermogens bedekken: bidden, bidden en nog eens bidden; boeten, boeten en nog eens boeten.

Zij die bidden en lijden, en de uiterlijke werkzaamheden aan anderen overlaten, zullen in dit leven weliswaar niet schitteren, maar hoezeer zal hun kroon glanzen in het Rijk der Hemelen! - Gezegend zij het “apostolaat van het lijden”!

Het is waar dat ik jouw discreet apostolaat “een zwijgende, maar doeltreffende zending” genoemd heb. - En ik hoef daar geen woord van terug te nemen.

Verwijzingen naar de H. Schrift