Lijst van punten

Er zijn 10 punten in «De Weg» waarvan het onderwerp is Eerste christenen .

“Het milieu heeft zo'n grote invloed!”, heb je me gezegd. En ik moest antwoorden: zonder twijfel. Daarom moet jullie vorming zodanig zijn, dat jullie, op natuurlijke wijze, je eigen sfeer met je meedragen, om “jullie toon” te geven aan de maatschappij waarin jullie leven.

- En, als je je deze geest eigen hebt gemaakt, dan ben ik er zeker van dat je me, met dezelfde hevige verbazing als de eerste leerlingen bij het aanschouwen van de eerste wonderen die ze in naam van Christus met hun eigen handen hadden verricht, zult zeggen: “Wat hebben wij toch een invloed op deze omgeving!”

“Groet alle heiligen. Alle heiligen groeten jullie. Aan alle heiligen die in Efese wonen. Aan alle heiligen in Christus Jezus, die in Filippi zijn”. - Vind je het ook niet ontroerend, die aanspreektitel “heiligen”, die de eerste christenen onder elkaar gebruikten?

- Leer van hen met je broeders om te gaan.

Wat jou verbaasd doet staan, lijkt mij vanzelfsprekend. - God heeft jou gezocht in de uitoefening van je beroep.

Zo heeft Hij zijn eerste volgelingen gezocht: Petrus, Andreas, Johannes en Jacobus bij hun visnetten. Matteüs gezeten in zijn tolhuis…

En, wat het toppunt is, Paulus terwijl hij bezig was het christendom met wortel en al uit te roeien.

Je zou graag deze geleerde voor je apostolaat willen winnen, en die andere invloedrijke, en ook nog die ander die zo verstandig is en zulke goede eigenschappen heeft.

Bid, doe verstervingen, en probeer ze door woord en voorbeeld aan te trekken. - Zij komen niet! - Raak niet van je stuk: zij zijn blijkbaar niet nodig!

Dacht je dat Petrus geen geleerde, invloedrijke, verstandige en deugdzame tijdgenoten heeft gehad, aan wie het missiewerk van de twaalf apostelen voorbij is gegaan?

Non manifeste, sed quasi in occulto, niet in het openbaar, maar in het verborgene: zo gaat Jezus naar het Loofhuttenfeest.

Zo zal Hij met Kleofas en zijn gezel naar Emmaüs gaan. - Zo ziet Maria Magdalena Hem na zijn verrijzenis.

En zo: non tamen cognoverunt discipuli quia Jesus est, de leerlingen bemerkten niet dat Hij het was. Zo verschijnt Jezus bij de wonderbare visvangst waarover St. Jan vertelt.

Nog meer verborgen is Hij, uit Liefde voor de mensen, in de Hostie.

Zoals ijverige kloosterlingen zich inspannen om te weten te komen hoe de eerste leden van hun orde of congregatie leefden, om hun gedrag hierop af te stemmen, zo moet jij, christen, proberen het leven te leren kennen en na te volgen van de leerlingen van Jezus, die met Petrus en Paulus en Johannes bevriend waren en bijna getuigen waren van de dood en de verrijzenis van de Meester.

Je verering voor de eerste christenen lijkt mij zo goed, dat ik al het mogelijke zal doen haar aan te moedigen, opdat jij, in navolging van hen, elke dag met meer enthousiasme dat doeltreffende apostolaat beoefent van de discretie en het vertrouwelijk gesprek.

“Hebben wij soms niet het recht op onze reizen een vrouw, zuster in Jezus Christus, mee te nemen om ons bij te staan, zoals de andere apostelen doen, en de broeders van de Heer, en zelfs Petrus?”

Dit zegt St. Paulus in zijn eerste brief aan de Korintiërs. - Men mag de medewerking van de vrouw in het apostolaat niet onderschatten.

“Er volgde nu een tijd”, zo leest men in het achtste hoofdstuk van St. Lucas, “waarin Hij predikend rondtrok door steden en dorpen en het Rijk Gods verkondigde. De twaalf vergezelden Hem en ook enkele vrouwen, die van boze geesten bevrijd waren en genezen van verschillende ziekten: Maria, die Magdalena genoemd wordt, uit wie Hij zeven duivels uitgedreven had, en Johanna, de vrouw van Herodes” rentmeester Choesa, en Suzanna en verscheidene anderen, die Hem met hun vermogen terzijde stonden”.

Ik schrijf dit over. En ik bid God, dat als een vrouw dit leest, zij van heilige naijver vervuld wordt, die haar aanspoort tot daden.

De vrouw is taaier dan de man, en trouwer in het uur van het lijden. - Maria Magdalena en Maria van Klopas en Salome! Wat zou men met een groep dappere vrouwen als deze, innig verbonden met de Moeder van Smarten, aan apostolaat kunnen doen in de wereld!